Jak na silný imunitní systém

Imunita

Vždy potřebujeme silný imunitní systém, zejména v podzimních a zimních měsících. Chladné a deštivé počasí představuje velkou výzvu pro obranný systém našeho těla.

Není divu, že mnoho lidí se v tomto období nachladí nebo trpí rýmou, kašlem, bolestí v krku, kýcháním atd. Protože mnoho z nepříjemných příznaků může být způsobeno bakteriální nebo virovou infekcí, stane se, že se infekcím nevyhneme, i když dbáme na své zdraví. Se silným imunitním systémem však můžeme snadněji bojovat proti patogenům nebo rychleji porazit nemoc.

Jak funguje imunitní systém?

Imunitní systém se brání proti uznání cizích složek v zásadě dvěma mechanismy: vrozeným, který má každý a získaným, která se vyvíjí během života.

Vrozena imunita chrání před všemi cizími složkami stejným mechanismem. Jeho buněčnými prvky jsou fagocyty, které rozpoznávají přítomnost cizí částice, kterou může být například napadající patogen. Po rozpoznání je mikroorganismus pohlcen a poté zničen.

Získanou (specifickou) imunitu zprostředkovávají lymfocyty. Podstatou je, že cizí částice nebo patogen, které vstupují do těla, iniciují transformaci a vývoj lymfocytů. Na konci tohoto procesu vývoje je lymfocyt schopen vyvinout destruktivní mechanismus, který je speciálně účinný pro tuto cizí látku.

Co oslabuje imunitní systém?

Snažte se vyhnout faktorům, které oslabují imunitní systém, a nemoci, které oslabují obranný systém, byste měli léčit co nejdříve. Zdě patří následující typy faktorů:

  • Respirační infekce, gastrointestinální zánět
  • Psychická zátěž / stres
  • Škodlivé látky v životním prostředí (např. vzduch znečištěný výfukovými plyny, jinými chemikáliemi)
  • Nesprávná životospráva
  • Namáhavý nebo nesprávný trénink
  • Některé léky
  • Operace – v tomto případě je bohužel obvykle nevyhnutelné snížení funkce imunitního systému, v takovém případě se důrazně doporučuje použití posilovačů imunity.

Oslabení imunitního systému je spojeno také s věkem, ale to neznamená, že jej nelze zlepšit, protože stále existuje způsob, jak imunitní systém posílit.

Čtěte také:  Co jíst před a po tréninku, aneb jak využít potenciál svého těla naplno!

Příznaky oslabené imunity

Široká škála patogenů může způsobit onemocnění, proto mohou být příznaky imunitní dysfunkce odlišné.

Únava – je přirozené unavit se tvrdou prací, tréninkem nebo podobným důvodem, kdy je únava běžným důsledkem. Pokud se však vždy cítíte unavení, pokud se snadno zadusíte a pokud i malé změny ovlivní vaši energetickou hladinu a náladu, není to přirozené a je to příznak nedostatečně aktivního imunitního systému.

Časté bakteriální infekce – pokud často navštěvujete svého lékaře a potřebujete užívat antibiotika na ucho, plíce, hrdlo nebo zánět dásní, je to také známka toho, že vaše tělo nepřijímá dostatek protilátek k boji proti nemoci. To samé se týká virových infekci.

Alergie – alergeny jsou dalším pokušením pro tělo. Může být citlivější na některé typy, ale to, jak dobře dokáže tělo bojovat s alergeny, závisí od stavu vašeho imunitního systému. V mnoha případech lze alergické reakce úspěšně zmírnit nebo eliminovat posílením imunitního systému.

Obtížné hojení ran – nedostatky v imunitním systému jsou také indikovány obtížemi v procesu hojení ran. To je obvykle spojeno s nedostatkem zinku; zinek podporuje regeneraci buněk a hojení ran.

Nemoci imunitního systému

Než se přesně naučíme, jak posílit imunitní systém, nejprve si uvědomte, že většina imunitních onemocnění je důsledkem nadměrně aktivní imunitní odpovědi nebo autoimunitního útoku. Mezi nemoci imunitního systému patří:

Alergie a astma

Alergie je imunitně zprostředkovaná zánětlivá reakce na obecně neškodné látky prostředí známé jako alergeny. Tělo přehnaně reaguje na alergen, což způsobuje imunitní reakci a alergické příznaky. To může mít za následek jedno nebo více alergických onemocnění, jako je astma, alergická rýma, atopická dermatitida a potravinové alergie.

Onemocnění imunitního deficitu

Nastává, když imunitní systém postrádá jednu nebo více částí a reaguje tak příliš pomalu na hrozbu. Podmínky imunitního deficitu, jako je HIV / AIDS a imunodeficience vyvolaná léky, lze připsat vážnému poškození imunitního systému, které někdy vede k život ohrožujícím infekcím.

Čtěte také:  Mýty o hubnutí, kterým stále hodně lidí důvěřuje

Autoimunitní onemocnění

V důsledku autoimunitních onemocnění imunitní systém v reakci na neznámou příčinu napadá buňky a tkáně vlastního těla. Mezi příklady autoimunitních onemocnění patří artritida, lupus, zánětlivé onemocnění střev, roztroušená skleróza a diabetes 1. typu.

Jak posílit imunitní systém jídlem a doplňky výživy

Nejdůležitější vitamíny

Kromě obvyklého vitaminu C je přinejmenším stejně důležitý pro imunitní obranu i vitamin D. Nejlepším zdrojem vitaminu D jsou vejce, ryby, játra a mastnější mléčné výrobky. Vitamin A chrání sliznice před patogeny, pochází z vajec, jater, mrkve a dýně.

Nevyhnutné minerály

Mezi stopovými prvky působí selen a zinek jako antioxidanty, tj. jako chrániče imunity, které ve vyšších množstvích obsahuje hovězí maso a luštěniny. Přirozeným zdrojem selenu jsou rajčata, brokolice, cibule, pšeničné klíčky, droby, mléčné výrobky a mořské plody.

Zázračné byliny

Cibule je ve všech formách všelékem, ať už červená, fialova nebo česneková. Zázvor má také skvělý baktericidní účinek, ale protože má taky močopudný účinek, jeho konzumace se doporučuje více ráno. Ženšen je také velmi dobrým posilovačem imunity, ale imunitní sytém zlepšuje také použití rozmarýnu a tymiánu.

Probiotikum je v tomto případě (také) základní

Stále více se mluví o důležitosti probiotik, tyto bakterie zabraňují nadměrnému množení škodlivých mikroorganismů v tlustém střevě, a tím napomáhají zdravému fungování imunitního systému. Každý, kdo nevěří v účinnost jogurtu a kefíru, by si měl zabezpečit extra probiotický příjem.

Voda, která dává energii

Charakterizují váš každodenní život bolesti hlavy a nedostatek energie? Popřemýšlejte o tom, kolik tekutin za den spotřebujete. Ne, nemáme na mysli sladké nealkoholické nápoje, ale tekutiny jako je voda nebo čaj. Pokud jde o nezdravý životní styl a slabost imunitního systému, mnozí stále neví, jaké nápoje preferovat. Perlivá minerální voda je skvělou volbou bez ohledu na věk. Pokud chcete také použít vitamíny a minerály, smoothies, které jsou dnes moc populární, se ukázaly jako dobré rozhodnutí. Hoďte ovoce nebo zeleninu do mixéru, zalijte vodou podle svých představ a během několika sekund již usrkáváte extrémně zdravý nápoj.

Čtěte také:  Šípkový sirup za studena plný vitamínů

Co dělat pro silnější imunitu

Pohyb

Začlenění cvičení do našich denních a týdenních rutin je zásadní pro posílení imunitního systému. Vysoká fyzická aktivita a cvičení zpomalují imunitní stárnutí (postupné zhoršování imunitního systému) u starších dospělých ve věku od 55 do 79 let. Odvažte se trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu, pohybujte se (procházky, jogging, jízda na kole.)

Redukce stresu

Stres má nepříznivý účinek na imunitní odpověď a může zhoršit patologická onemocnění. Chcete-li zachovat své zdraví a podpořit zotavení, musíte minimalizovat hladinu stresu. V dnešní době je to dost těžké, zejména proto, že se lidé obávají, že onemocní, ale musíte to přesto zkusit.

Zlepšete spánek

Pokud trpíte nedostatkem spánku, váš imunitní systém nebude schopen správně fungovat. Výzkum analyzující zdravotní zranitelnost dospělých osob s nedostatkem spánku navíc ukázal, že u těch, kteří spí méně než šest hodin v noci, je více než čtyřikrát vyšší pravděpodobnost nachlazení než u těch, kteří spí déle než sedm hodin.

Omezení konzumace alkoholu

Nadměrná konzumace alkoholu ovlivňuje fungování imunitního systému, takže musíte snížit příjem alkoholu, abyste dokázali bojovat proti infekcím a posílili zdraví svého imunitního systému. Alkohol negativně ovlivňuje střevní funkce, brání správnému fungování imunitního systému a činí jej zranitelnějším vůči škodlivým patogenům.

Mohlo by se vám líbit...