Může být pečivo důvodem, proč máte nadváhu?

Pečivo. Stále omílané téma ohledně zdraví a zdravého životního stylu. Spousta lidí má spojené pečivo s nezdravou potravinou a také možná důvodem, proč se jim nedaří v dietě.

Lidé v dietách a při držení jídelníčku vyřazují pečivo, které mají tolik rádi, což může vést k nedodržení a vzdání se této nové diety.

Jak to s pečivem je? Lze ho vinit za nadbytečné kilogramy či nikoli? Lze jíst pečivo také v dietě a jaké pečivo vybírat? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Pečivo v dietě

Všechny milovníky pečiva potěšíme. Také v dietě a při zdravém stravování si můžete dopřát pečivo!

Samozřejmě jde o množství. Pokud se budete od rána do večera ládovat rohlíky, vaší dietě to nepomůže a štíhlejší postavy nedosáhnete. Pokud se však budeme bavit o jednom, dvěma kousky pečiva za den, není to nic, co nemůže zahrnovat zdravý jídelníček.

Když se řekne dieta, většina lidí si představí striktní jídelníček bez potravin, které mají rádi (včetně pečiva). Proto raději “dietu” nazýváme zdravým životním stylem. Ve zdravém životním stylu a stravování nejsou zakázané potraviny. Pouze ty vhodnější a méně vhodné. Sem tam si můžete dopřát také ty méně vhodné samozřejmě v rozumném množství. Jídelníček by měl však obsahovat vhodné, nezpracované potraviny.

Pečivo a hubnutí

Než se pustíme do rad ohledně pečiva, a jaké pečivo vybírat, tak se ještě podíváme, jak je to tedy s pečivem a hubnutím. Pečivo má kalorie stejné jako každá jiná potravina.

Pro hubnutí je důležitý kalorický deficit, ne to, zda vaši přílohu bude tvořit 50 g rýže nebo jeden kousek pečiva z celozrnné mouky a kvalitních zdrojů.

Pečivo samo o sobě špatné není. Neobsahuje ani tolik kalorií, u rohlíku to je například okolo 120 kalorií. Pokud se však zajímáte o zdraví, měli byste volit takové pečivo, které dodá tělu potřebné živiny. Bílý, obyčejný rohlík je plný pouze méně kvalitních sacharidů, proto se jeví rýže jako lepší volba.

Čtěte také:  Složení šamponů: Jak se v něm vyznat a jaké látky škodí vašim vlasům?

Pokud však zvolíte kvalitní pečivo, není problém ho zařazovat na denní bázi.

Jaké pečivo je vhodné?

A teď se už můžeme podívat, jaké pečivo zvolit, pokud se chcete stravovat zdravě.

Pečivo, které doporučujeme:

  • žitné
  • kváskové
  • celozrnné

Často se setkáte v obchodě s názvy jako cereální nebo tmavé pečivo. Většinou se jedná o obyčejné pečivo, které je pouze dobarveno na tmavší odstín nebo je do něho přidáno trochu “zdravější mouky”.

Dívejte se především na složení, kdy by měla první místo obsadit právě žitná mouka.

Autor a zdroj: Kateřina Malínková, Foto: Pixabay

Mohlo by se vám líbit...