TOP 4 potraviny obsahující vitamin D

Vitamin D je velmi důležitý pro správné vstřebávání minerálů, metabolismus, zdraví kostí, zubů, srdce a spousty dalšího. Přesto je jeho nedostatek v moderní společnosti velmi běžný. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu je totiž sluneční záření, ze kterého ho vstřebáváme přímo kůží. Plno lidí však netráví na slunci dostatek času a tak jim tento vitamin zkrátka chybí.

Není ale třeba zoufat, vitamin D se naštěstí vyskytuje i v některých potravinách, díky kterým můžete jeho přísun zvýšit. Přesto je však třeba zmínit, že jeho výskyt v potravě je oproti jiným vitaminům velmi malý. Pojďme se proto podívat, v jakých potravinách se s ním můžete setkat, ať přesně víte, kde hledat.

Olej z tresčích jater

Tento kdysi oblíbený potravinový doplněk drží s množstvím vitaminu D mezi potravinami první místo. Pokud si chcete zajistit 100% denní dávku tohoto vitaminu a podpořit svou imunitu, stačí jedna lžíce tresčího oleje denně pro dospělého a půlka lžíce pro dítě.

Kromě vitaminu D obsahuje olej z tresčích jater také velké množství vitaminu A. Jedna kávová lžička obsahuje cca 90% denní doporučené dávky tohoto vitaminu. Vitamin A je ale ve vysokém množství pro člověka toxický, proto buďte opatrní. Pro jistotu nikdy doporučenou dávku oleje nepřekračujte.

Ryby a mořské plody

S vitaminem D se setkáte téměř ve všech rybách a dalších mořských plodech. Obzvlášť za zmínku však stojí losos, ústřice, sledi, sardinky, konzervovaný tuňák, kaviár, rybí jikry a krevety.  Všechny tyto plody moře jsou významným zdrojem vitaminu D, stejně tak jako i dalších zdraví prospěšných živin.

Co se lososa týče, doporučujeme spíše lososy z volného odchytu, kteří mají až o 75% více vitaminu D než lososi z farem. Totéž platí i pro kaviár a rybí jikry, které jsou mimochodem také skvělým zdrojem vitaminu A.

Čtěte také:  Tři tipy pro rychlejší regeneraci po tréninku

Vaječné žloutky

Ne každý je milovníkem ryb a mořských plodů, nemusíte se však bát, vitamin D můžete najít i jinde. Výborným zdrojem jsou právě také vaječné žloutky, a to především z domácích vajec. Žloutky pocházející z vajec volně chovaných slepic obsahují 3-5x více vitaminu D, než ty pocházející od slepic klecových. Taková vejce jsou sice dražší, ale také mnohem zdravější, chutnější a navíc jejich koupí podpoříte lepší životní podmínky pro slepice.

Pokud chcete přijímat dostatečné množství vitaminu D, jezte vejce pravidelně a snažte se je kupovat od soukromých chovatelů.

Houby

Houby jsou jediným přirozeným rostlinným zdrojem vitaminu D. Houby vstřebávají tento vitamin podobně jako lidé, z UV záření ze Slunce. Rozdíl tu však přeci jen je. Zatímco lidé (a další živočichové) produkují vitamin D3, houby produkují vitamin D2, který nezvyšuje hladinu celkového vitaminu D v krvi tak zásadně, jako vitamin D3. Asi to může znít trochu zmateně, tak to trochu zjednodušíme – vitamin D3 je pro člověka „silnější“ a lepší než vitamin D2, nicméně i ten je užitečný.

Podobně jako u vajec a ryb platí, že houby z přírody jsou lepší než ty kupované. Komerčně pěstované houby totiž často rostou jen ve tmě, tudíž nemají možnost vitamin D vytvořit. Abychom však všem pěstitelům nekřivdili, někteří k pěstování hub používají ultrafialové záření, kterým mohou obsah vitaminu D zvýšit. Pokud tedy nemáte jinou možnost, než houby koupit, zajímejte se alespoň o to, jakým způsobem byly pěstované.

Další zdroje vitaminu D

Již jmenované potravinové zdroje tohoto vitaminu jsou pravděpodobně jeho jedinými přírodními zdroji. Jak vidíte, opravdu jich není moc. Naštěstí pro lidi, kteří tyto potraviny z jakéhokoliv důvodu nejedí, existují některé další potraviny, do kterých je vitamin D uměle doplňován. Díky tomu ho můžete najít také v následujících potravinách:

  • kravské mléko
  • sójové mléko
  • pomerančový džus
  • ovesné vločky
  • cereálie
Čtěte také:  Proč je čaj Matcha králem mezi zelenými čaji?

Autor: Evča, Foto: Pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...