Sedm nejlepších zdrojů vlákniny mezi potravinami

Vláknina je jedním z hlavních stavebních kamenů zdravého jídelníčku. Vláknina udržuje zdravé zažívání, snižuje hladinu špatného cholesterolu a pomáhá s hubnutím. Příznivých účinků vlákniny na zdraví je ale mnohem víc. Jaká je doporučená denní dávka vlákniny? A kde ji najdeme?

Vláknina a její vliv na zdraví

Vláknina patří k nejdůležitějším látkám, které můžeme získat ze stravy. Je velmi důležitá zejména pro náš trávicí systém, protože pomáhá tělu vstřebávat další živiny jako třeba vitamíny nebo minerály. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu, pokud se však naopak vlákninou “předávkujete”, můžete trpět plynatostí. Z mnoha výzkumů však vyplývá, že naprostá většina populace v ČR se potýká s nedostatkem této látky.

Kromě správného trávení ovlivňuje vláknina také hladinu cholesterolu v krvi (snižuje LDL cholesterol), funguje jako prevence srdečních onemocnění, cukrovky a řady dalších chorob. Zajímavé je, že sama vláknina se přitom do organismu nikdy plně nevstřebá. Vláknina je totiž směsí nestravitelných polysacharidů, které však výrazně působí na vstřebávání jiných látek. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka se pohybuje okolo 30 g vlákniny denně. Vždy ale záleží na zdravotním stavu konkrétního člověka.

Odkud vlákninu získat? Vlákninu můžete užívat ve formě kapslí, jako prášek rozpustný ve vodě (Psyllium) nebo přirozeně ze stravy. Které potraviny jsou na vlákninu vůbec nejbohatší? Tady je 7 z nich:

1) Ovesné vločky

Ovesné vločky se mohou pochlubit obsahem mnoha různých živin. Například beta glukany, což je speciální druh vlákniny, dále také vitamíny skupiny B, vápníkem, železem, bílkovinami nebo lecitinem. Díky tomu podporují lepší trávení a posilují imunitu. Z vloček si asi nejsnadněji připravíte kaši, můžete je přidat také do polévky nebo do salátů. Vhodné jsou i k přípravě domácího müsli.

2) Sušené plody

Sušené plody jsou kromě vlákniny též skvělým zdrojem stopových prvků a antioxidantů. Proti čerstvému ovoci, které je taky plné vlákniny, obsahuje sušené ovoce mnohem více živin, dokonce až třikrát více. A to platí i o vláknině. Při výběru sušeného ovoce si jen dejte pozor, ať nekupujete to sířené. Sířené produkty totiž mohou způsobovat průjem a bolesti břicha.

Čtěte také:  Superpotraviny aneb jedinečné přírodní produkty

3) Jablka

Jablka patří v Česku snad k nejčastějším zdrojům vlákniny, protože jsou našim tradičním ovocem. Nejzdravější jsou jablka syrová. Kromě vlákniny se pyšní také vitamínem C, minerály a dalšími živinami. Pokud zrovna nemáte po ruce jablko syrové, poslouží i křížaly nebo jablečné přesnídávky. Nikdy ale jablka neloupejte. Nejvíce vitamínů je přece pod slupkou!

 4) Mandle

Mandle vám dodají nejen vlákninu, ale navíc ještě téměř celou skupinu vitamínu B, vitamín E, fosfor, hořčík, draslík a jiné minerály. Věděli jste, že mandle obsahují dokonce více vápníku než mléko? Tyto oříšky nemusíte mlsat jen tak syrové, můžete si koupit také oříškovou pomazánku z mandlí nebo třeba mandlové mléko.

5) Pohanka

Pohanka představuje velmi kvalitní zásobárnu mnoha různých minerálů, od draslíku přes fosfor, vápník, železo, mangan až po zinek. Najdete v ní také vitamíny, mastné kyseliny a dvě vzácnější, ovšem velmi důležité látky. Cholin a rutin. A samozřejmě tu vlákninu.

6) Avokádo

Avokádo je v poslední době považováno za takzvanou super potravinu. Proč? Je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Nejbohatší je na zdravé tuky, bílkoviny a právě na vlákninu. Pyšní se také vitamíny (C, B, E, K) nebo minerály (draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor atd.). Avokádo můžete konzumovat samostatně, nebo si ze něj vyrobit Guacamole či třeba zdravější alternativu klasické nutelly.

7) Celozrnná mouka

Celozrnné pečivo je rozhodně zdravější, než klasické, z bílé mouky. Oproti bílé mouce totiž ta tmavá, celozrnná, v sobě uchovává veškerý obsah živin, které v zrnu najdete. Celozrnné pečivo proto nabízí pestrou skladbu vitamínů, minerálů, mastných kyselin, sacharidů a také vlákniny. Konkrétně okolo 2 g vlákniny na jeden plátek celozrnného chleba. K dnešní večeři tak dejte raději přednost tmavému pečivu, vaše zažívání vám poděkuje.

Čtěte také:  Červená řepa a 7 důvodů proč ji konzumovat

Autor a foto: Barbora Uhlová

Mohlo by se vám líbit...