Začněte pravidelně vykonávat nejzdravější sport, plavání. (1.díl)

Proč je plavání jedním z nejoblíbenějších sportů vůbec? Má to své dobré důvody. Plavání bývá označováno za nejzdravější sport. Jak začít plavat? Jak a proč udržet motivaci?

2131

Proč začít plavat?

Všeobecně se plavání doporučuje na bolesti zad, kloubů a při dýchacích obtížích. Tlak vody na hrudní koš zapříčiní posilování dýchacích svalů (bránice, mezižeberního svalstva atd.).

Plavání má dále příznivý vliv na srdeční činnost a prokrvení celého těla. Snižuje krevní tlak a má preventivní působení proti křečovým žilám či infarktu.

Nelze taktéž opomenout otužování při plavání. Voda je obvykle chladnější než okolní prostředí, a dochází tedy k rozvoji termoregulačních schopností organismu a k celkovému posílení obranyschopnosti.

Plaváním se posilují a procvičují všechny hlavní svalové partie, tedy ruce, nohy, záda, břicho. Důležitá je ovšem i četnost plavání. Zde je třeba si položit otázku, co od plavání jedinec vyžaduje. Podstatná je pravidelnost. Zkušenost praví, že pravidelné opakování vede k mistrovství.

Voda ochlazuje mnohem účinněji než vzduch a proto je menší šance přehřátí organismu. Cvičení ve vodě je tak pohodlnější než na zemi.

Podobně jako většina aerobního cvičení odbourává plavání škodlivé účinky stresu. Aerobní (kardio) cvičení je pohybová aktivita prováděná při střední intenzitě po delší čas se zvýšenou tepovou frekvencí. Tělo se musí zahřát a dostat se na tepovou frekvenci, při které začne spalovat tuky, proto je vhodné plavat vcelku, bez přestávek a konstantní rychlostí. Sprinty ve vodě jsou anaerobní (bez přítomnosti kyslíku).

Plavat navíc může opravdu kdokoli – těhotná žena, dítě i senior.

Skvělé výsledky dosahují při plavání lidé s nadváhou, kteří se kvůli zdravotním problémům spojeným s obezitou nemohou pustit do každého sportu.

Rovněž se nejedná o finančně náročný sport, není nutné řešit vybavení, protože plavky opravdu stačí. Krytý bazén, otevřený po celý rok, lze najít v každém městě.

Čtěte také:  3 způsoby, jak potlačit chuť na mlsání

Plavání posiluje téměř celé tělo. Navíc je ideální jak pro děti tak starší lidi. Je také skvělým prostředkem pro hubnutí.

Jak plavat?

Pro člověka je plavání přirozený pohyb. Uvědomte si, že jste devět měsíců v lůně matky byli vodním tvorem. Člověk po narození umí plavat a následně to zapomene, přesto se můžeme domnívat, že tato dovednost a vztah k vodě, jako k přirozenému prostředí zůstává v nevědomí zachován. Oproti tomu však nelze ignorovat skutečnost, že jsme suchozemští savci a naše těla nejsou dostatečně vybavena pro vodní prostředí. Jako všichni suchozemští savci jsme naprogramováni evolucí, abychom drželi hlavu „bezpečně“ nad hladinou. Tento instinkt prohlubuje náš problém s rovnováhou. Na zemi shledáváme gravitaci pohodlnou. Ve vodě v nás navozuje pocit ohrožující pohodu. A tak děláme vše možné, abychom se vyhnuli potopení. K dobrému plavání potřebujeme obejít tento instinkt a nahradit jej „naučeným chováním“ abychom spolupracovali s gravitací a ponořili se do rovnováhy. Nespěchejte proto s učením se samotné techniky, splývejte, užívejte si kontakt s vodou. Dokud se ve vodě nebude cítit pohodlně a bezpečně, nemá smysl snažit se pilovat techniku. S nedostatečnou rovnováhou se více nadřete a časem se dostaví frustrace. Sledujte někdy lachtany v přírodovědném dokumentu, s jakou radostí dovádějí ve vodě. Lachtany se samozřejmě nestanete, ale mít radost z vody a z plavání mít můžete také.

Hlavním problémem většiny nejenom začínajících plavců je dech. Nejzřetelnější to bývá u techniky kraul, kde mnoho pokusů o zlepšení se v této technice ztroskotá právě na nezvládnutém dýchání. Typickým příkladem je přílišné vytáčení hlavy nad hladinu, právě zde hraje svou roli podvědomý strach z možného utonutí.

Pokud upřednostňujete plavecký styl prsa, radím neplavat s hlavou nad hladinou. Zaprvé je to velice namáhavé a při dlouhodobém praktikování se dostaví bolest krku. Nebojte se namočit si hlavu a provádět výdech pod vodou. Pod vodou ostatně plavte určité úseky i tehdy, chcete-li se zlepšit v dýchání.

Čtěte také:  Buďte COOL – buďte off-line!

Četnost plavání

Uvádí se, že při učení se novým dovednostem, či při upevňování dovedností již naučených, je vhodné danou činnost provádět alespoň 3x týdně. Důvodem je zapomínání na straně jedné a nevědomé učení na straně druhé. Zapomínání je důležitá psychologická funkce – chrání systém před přetížením informacemi. Nové pohyby jsou v nevědomí opakovány a jsou posilovány nově vzniklé nervové spoje. Učíme se i ve spánku – tělo znovu třídí a zpracovává informace obdržené přes den a to co se zdá být důležité (tím že se to vyskytuje často) je posilováno. Frekvence 3x za týden se zdá být pomyslnou linií mezi zapomínáním a nevědomým učením. Rovněž zdravotní výhody popsané výše budou zřetelnější při častější frekvenci plavání. A úplně nejlepšího výsledku dosáhneme, pokud danou činnost budeme opakovat pravidelně i ve stejný čas. Tělo je stroj s vlastní inteligencí a je naší přirozeností hledat ve vnějším světě řád. Proto při opakování po čase vznikne návyk a tělo již dopředu, před samotným cvičením začne přípravu, která napomůže průběhu cvičení (klasické podmiňování).

Pokud nemáte možnost pravidelně chodit plavat, rozhodně to neznamená, že pro vás plavání není přínosné. Výše uvedené přínosy se týkají i občasného plavce. Svou roli hraje samozřejmě i genetická výbava a dosavadní způsob života. To vysvětluje rozdíly mezi plavci, jež trénují společně, ale dosahují jiných výsledků. Ani toto by vás však nemělo odradit.

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...