Síla ovesné kaše

Ovesná kaše je tradiční zdravou variantou sladké snídaně, málokdo však zná její zázračnou sílu v podobě dobrého vlivu na naše zdraví. Ovesné kaše lze připravit na tisíc způsobů, tím se Vám tato snídaně nikdy neomrzí a po každé se budete těšit na svou snídani. V dnešním článku se podíváme, v čem spočívá síla ovesné kaše, tedy jaké má zdravotní benefity a také na možnosti a způsoby přípravy a variant zdravých ovesných.

 

(Nejen) zdravotní benefity ovesných vloček

– Ovesné vločky obsahují kvalitní, komplexní sacharidy, ale mimo známý obsah sacharidů také vyšší množství bílkovin oproti ostatním obilovinám.

– Ovesné vločky jsou kvalitním zdrojem vlákniny, která podporuje správnou činnost střev a trávení, také prodlužuje sytící efekt pokrmu.

– Ovesné vločky obsahují také důležité minerály, mezi které patří obsah draslíku, fosforu a hořčíku.

– Ovesné vločky se v organismu pomalu vstřebávají a mají nízký glykemický index.

– Ovesné vločky obsahují také beta-glukany (typ rozpustné vlákniny), které snižují hladinu cholesterolu.

 

Ovesné kaše navíc obsahují také další zdroje živin, například rychlejší sacharidy v podobě ovoce, zdravé tuky v podobě ořechů a arašídových másel a také plnohodnotné bílkoviny v podobě proteinových prášků. Ovesná kaše je tedy plnohodnotná snídaně nabitá všemi živinami včetně minerálů a vitamínů.

Ovesná kaše na tisíc způsobů

Nyní se podíváme, jak připravit ovesnou kaši na různé způsoby a varianty, aby se Vám nikdy neomrzela. Vždy budou základem ovesné vločky, které ovšem doplníme pokaždé o jiné ingredience.

Začneme nejdříve sacharidy, které budou čerpány z ovoce. Ovoce obsahuje mimo rychlé sacharidy také důležité vitamíny a minerály, které mají vysokou vstřebatelnost pro náš organismus. Ovoce je možné přidat jakékoli, v tomto článku uvedu to nejběžnější a nejvíce používané do ovesných kaší, jedná se o banán, jablko, hrušku, broskev, kiwi, lesní plody, ale také o mango nebo ananas.

Čtěte také:  Mlsání bez výčitek: tři recepty na vánoční cukroví, díky kterým si udržíte štíhlou linii i o Vánocích

Na řadu přichází zdroj bílkovin, mezi který se řadí nejčastěji proteinový prášek, který můžeme zakoupit v různých příchutích a kaše bude pokaždé jiná, mezi nejčastější a nejprodávanější příchutě patří čokoláda, vanilka, kokos, karamel, ovocné příchutě, latte, slaný karamel, ale také například skořicová rolka nebo stračatela.

Nesmíme opomenout ani zdroj tuků, který získáme v podobě přidání ořechů nebo ořechového másla. Mezi nejčastější se volí vlašské ořechy, mandle, kokos nebo arašídové máslo, kokosové máslo, mandlové máslo.

A jak ještě vylepšit ovesnou kaši? Zkuste skořici, kakao nebo takzvané “flavdrops” (dochucovadlo), které opět zakoupíte v různých příchutích.

 

Teď už nejen víte, proč je ovesná kaše mezi sportovci tolik oblíbená, ale také víte, jak si ovesnou kaši připravit na desítky různých způsobů.

Autor a zdroj: Nichaela Malánková, Foto: Pixabay

Mohlo by se vám líbit...