Rady a tipy, jak správně skladovat potraviny aneb zatočte s plesnivým ovocem jednou pro vždy. I.díl
Pokud máte celou dobu vašeho samostatného života jeden a ten samý způsob, jak ukládat potraviny, možná je na čase zbystřit a kouknout se tomu takzvaně na kořínek. Jak uchovávat potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé?
Přijdete z nákupu, bezmyšlenkovitě roztřídíte celý nákup a je vymalováno? Praktikujete už dlouhá léta stále stejný systém ukládání potravin, který jste pravděpodobně odkoukali od rodičů nebo jej přizpůsobujete prostoru, který vám vaše kuchyň nabízí?
Já osobně hlásím za b). V naší miniaturní kuchyňce moc místa nenajdete, a tak potraviny putují tam, kde je právě volno. V praxi to pak vypadá jako každodenní ponákupní kriskros. Rozhodně se nemůže stát, že byste jogurty v naší lednici našli vždy na stejném místě. To je ale chyba.
Alespoň částečně se to změnilo v moment, kdy mi rajčata plesnivějící rychlostí světla a již po týdnu pohnilá cibule začali lézt pořádně na nervy. A nejen to – peněžence se to taky nelíbilo. Začala jsem pátrat po tom, jak to změnit a dnes vám přináším rady a tipy, jak to můžete změnit i vy.
Jak na to, aby lednice nepáchala zbytečné škody
Pokud toužíte mít v uchovávání potravin pořádek a řád, začněte přímo ve středobodu vaší kuchyně, tedy v lednici. Možná budete překvapeny, jak moc se jednotlivý prostor v ní liší.
Základní věci, které je dobré vědět
První věc, které byste měly věnovat pozornost, je nastavení chladícího systému. Maximální teplota by v lednici neměla přesáhnout 7°C. To je teplota, díky které zabráníte rozvoji nejrůznějších mikroorganismů.
Na paměti byste také měli mít, že ne všechny potraviny do lednice opravdu patří. Mezi překvapivé potraviny, které s teplotou nižší než 10°C nekamarádí a naopak ocení suché místo na kuchyňské lince, patří zejména tropické ovoce. Stejně tak je tomu ale i u brambor, cibule či česneku. Ty raději nechte ve spíži nebo ideálně ve sklepě.
Co police, to jiná strategie
V lednici existuje několik oddílů, které se od sebe liší zejména teplotou. Tomu byste měli přizpůsobit rozmístění potravin. Není překvapením, že na dveřích lednice bude teplota nejvyšší, jak je tomu ovšem u ostatních poliček a zásuvek? Vezměme to pěkně od podlahy:
- Ve spodní části každé lednice pravděpodobně naleznete boxy na skladování ovoce a zeleniny. Tady velké dilema nehrozí. V zásuvkách je od zbytku lednice odlišná vlhkost i teplota, která je dostatečně vysoká na to, aby nedocházelo k poškození ovoce a zeleniny a zároveň dostatečně nízká, aby se ovoce a zelenina nekazila.
- Ve spodní polici je teplota nejnižší – okolo 4°C, proto se hodí na skladování čerstvého masa, uzenin a ryb.
- Střední část ledničky má střední teplotu, která je vhodná pro uchovávání většiny potravin.
- V horní polici je o něco tepleji, ideální například pro mléčné výrobky, čímž zároveň zajistíte, že mléko a masné výrobky budou dostatečně daleko od sebe – mikroorganismy z těchto potravin se totiž velmi rádi vzájemně navštěvují.
- Jak už bylo řečeno, dvířka v lednici oplývají teplotou nejvyšší. Umístěte zde proto nápoje, dresingy či máslo. Co se týče vajec, je lepší je vyjmout z papírového obalu, ve kterém si je přinesete z obchodu. Vložit je můžete do speciálních přihrádek nebo na vrchní polici, kde ocení nižší teplotu než je ta na dvířkách.
Základem zůstává promyšlený nákup
Ani sebelepší a sebepromyšlenější systém v uchovávání potravin nezaručí to, že v koši neskončí nadměrné množství nezpracovaných surovin. Ideální jsou nákupní lístečky a seznamy, na které si v klidu domova sepíšete vše, co opravdu potřebujete. Vyvarujete se tak bezmyšlenkovitému nákupu a pořízení velkého množství surovin, které nejste schopny včas spotřebovat.
Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com