Šípkový sirup za studena plný vitamínů

Příprava šípkového sirupu
Příprava šípkového sirupu

Obáváte se podzimních nachlazení a viróz? Připravili jsme pro vás šípkový sirup za studenta, který je zdrojem přírodního vitamínu C. Šípek má obsah vitamínu C 200 mg/g (oproti citrónu, které má “pouze” 40 mg/g).

Šípky jsou navíc bohatým zdrojem draslíku a rutinu, mají proto vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:

  • s inzulínovu rezistencí,
  • postižené diabetem,
  • v redukčních dietách.

Doba přípravy: 15 minut + 24hod louhování

Nutriční hodnoty: Nutriční hodnoty (100 g): 217 Energie kcal, Energie 905 kJ, 1,6 g Bílkoviny, 38 g Sacharidy, 0,3 g Tuky, 24 g Vláknina

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1,5 l vody
  • 600 g cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 5 lžic medu

Zdroj: Lucie Nováková

Postup přípravy šípkového sirupu

Šípky omejeme, nějaký lístek nebo stopka nám neuškodí. Šípky stačí rozmyxovat tyčovým mixerem nahrubo (tzn. narušíme šípkům strukturu). Zalijeme vodou a necháme v lednici 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plátýnko a zahřejeme (nesmíme uvést k bodu varu, abychom nezničili všechny pozitivní látky z šípku). Vmícháme cukr, šťávu z citrusů (citron a pomeranč) a přidáme med. Vše necháme rozpustit a vystydnout. Následně přelijeme do čisté nádoby s víčkem. Hotový šípkový sirup uchováváme po celou dobu v lednici a využíváme buď do vody nebo k oslazení čaje.

Čtěte také:  Káva a její účinky na lidský organismus

Autor textu: Lucie Nováková; zdroj fotografie: Lucie Nováková

Mohlo by se vám líbit...