Proč WHO nemá ráda sůl

Soli jíme moc, to víme. Že máme její příjem snížit, to víme rovněž. Ale jak? To moc dobře nevíme. Naštěstí norovoční předsevzetí, že s tím něco uděláme, si nemusíme dávat sami. Světová zdravotnická organizace WHO nás v tom podporuje ve všech směrech. Z hlediska světového zdraví, epidemie obezity a nákladů na zdravotní péči si můžeme všichni jen přát, aby se zrovna toto novoroční přáni splnilo.

Nepřenosné nemoci, jako jsou například kardiovaskulární choroby, rakovina, chronická respirační onemocnění či cukrovka, jsou hlavními příčinami zdravotního postižení, špatného zdravotního stavu, invalidity a následného odchodu do důchodu, jakož i předčasného úmrtí.

Světová zdravotnická organizace se prostřednictvím Světového zdravotnického shromáždění chopila mise snížit celosvětově příjem sodíku vyčerpávajícím způsobem. Kobercový nálet na sodík se dle doporučení řeší na úrovni vlád, mezinárodních organizací, soukromého sektoru, spotřebitelů, globálně, regionálně i lokálně.

Osvěta, úprava stravovacích návyků, dostupnost zdravých potravin, pravdivé, srozumitelné a dobře viditelné informování o složení a původu surovin, potravin a hotových jídel, regulace a samoregulace subjektů potravinářského průmyslu, výchova v rodinách a ve školách. Toto jsou oblasti, ve kterých se změny k lepšímu mají odehrávat, nicméně nečekejte na světové mocnosti ani příslušná ministerstva, klidně začněte hned teď pod vlastní střechou. Jak?

  • nepřidávejte sůl do jídla, které vaříte,
  • jídla připravujte z průmyslově nezpracovaných surovin v jejich přirozené formě
  • průmyslově zpracované potraviny totiž obsahují koktejl neznámých přidaných látek v neznámém počtu a množství,
  • nepokládejte na stůl slánku, sójovou omáčku, kečup a další slaná dochucovadla,

omezte konzumaci slaných pochutin,

  • a ani je nekupujte,
  • čtěte etikety a pracujte s tím, co se na nich dočtete,
  • jděte svým dětem dobrým příkladem, vhodným způsobem je vzdělávejte, zajímejte se o to, co a v jaké kvalitě a množství konzumují.

Světové zdravotnické shromáždění je nejvyšším orgánem pro stanovování zdravotní politiky na světě. Je složené z ministrů zdravotnictví ze všech členských států. Z jeho dílny vyšla i doporučení pro regulaci reklamy potravinářského a cukrovinářského průmyslu včetně konkrétních nutričních doporučení. Zejména děti jsou vystavovány obchodním sdělením, která propagují potraviny s vysokým obsahem tuků, soli a cukru. Podle průzkumů dokáže skrytou reklamu odhalit pouze jedno dítě z deseti.

Čtěte také:  Jak vypěstovat hlívu ústřičnou ze substrátu i na slámě

I přesto, že sůl nechybí v žádné domácnosti, je součástí národních pohádek a téměř každéhu receptu. Kolem soli a sodíku panuje ve společnosti stále nečekaně hodně mýtů.

  1. V horkých dnech, kdy se člověk hodně potí, ztrácí spoustu soli a musí ji doplňovat jídlem? Potem tělo ztrácí pouze nepatrné množství soli, i v horku stačí doplňovat pouze tekutiny.
  2. Mořská sůl je zdravější než obyčejná? Bez ohledu na původ soli – sodík je tím, co při nadměrné konzumaci způsobuje zdravotní problémy.
  3. Stačí, když se bude při vaření míň solit? Sůl přidaná do jídla během vaření není tím hlavním zdrojem nadbytečného příjmu. Je to sůl, kterou již obsahují průmyslově zpracované suroviny a polotovary.
  4. Bez soli je jídlo bez chuti? Zkuste malý experiment, po nějakém čase střídmého solení dají vaše chuťové pohárky šanci mnohem širší paletě jemných chutí a začnou vnímat přirozenou chuť jídla
  5. Jídlo napěchované solí okamžitě poznáte? Pokud doma přesolíte polévku, jste jasným viníkem a s nejasným výsledkem se můžete pokusit následky zmírnit různými babskými radami. Ale rafinovaní výrobci potravin vědí, jak sůl zamaskovat jinými přísadami a oklamat vaše vnímání. A také to vesele dělají. Nechcete místo pocitů začít číst etikety?
  6. Jsem mladý a silný sportovec, je opravdu tak důležité hlídat si příjem soli kvůli vysokému tlaku? Vysoký tlak se neptá na váš věk…

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...