Nedostatek těchto látek může způsobit migrénu
Migréna je nepříjemná bolest hlavy, která se vyznačuje tím, že je vyčerpávající a často až nesnesitelná. Při migréně převažuje bolest v jedné z mozkových hemisfér a náchylní k ní jsou většinou lidé, kteří jsou emočně založení a ti z nás, kteří snáze podléhají stresu.
Proč migréna vzniká?
Vznik migrény může být do značné míry ovlivněn dědičností. K silným bolestem hlavy mají predispozice častěji ženy. Svou roli může hrát také míra stresu, špatná životospráva a psychoemocionální pozadí jedince.
Špatná životospráva a absence některým důležitých látek v těle může vést k bolestem hlavy až čtyřikrát častějším oproti běžnému průměru. Dnes se podíváme na čtyři skupiny látek, které byste rozhodně měli (minimálně preventivně) zařadit do svého jídelníčku.
Kyselina listová a vitamín В12
Zvýšená podrážděnost, roztržitost, stres a vyústění v migrény jsou základními projevy nedostatku těchto látek. Pokud jde o kyselinu listovou, můžeme ji nalézt v potravinách jako špenát, mrkev, avokádo, chřest, červená řepa a další. Co se týká vitamínu B12, bohatě poslouží obyčejná vejce.
Měď a železo
Měď se v lidském těle podílí především na lepším využití cukrů. Nalézt jej můžeme například v ořeších, ovesných vločkách, droždí, malinách či houbách. Železo, jehož nedostatek se může projevovat jako silný pocit sklíčenosti spojený s migrénou, se vyskytuje třeba ve fazolích, kozím sýru či avokádu.
Vitamín В6
Deficit pyridoxinu – vitamínu B6 se může projevit celou řadu fyzických i psychických obtíží. K nejvážnějším z nich patří vznik oběhových onemocnění. Vitamín B6 je obsažen ve fazolích, játrech, čerstvém ovoci a také obilovinách.
Vitamín D
Vitamín D, jehož význam je pro lidský organismus opravdu mimořádný, tělo dokáže produkovat pouze na základě slunečního záření. V zimě jsme proto odkázání na doplňování tohoto vitamínu prostřednictvím potravy. Většina populace na to však zapomíná, a nedostatkem vitamínu D riskuje zdravotní komplikace. Doplnit jej můžeme konzumací vaječných žloutků, některých druhů hub a především mořských ryb.
Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com