U potravin se vyplatí sledovat glykemický index

Ovoce vyskládané do tvaru srdce

Ze všech stran se na Vás hrnou informace o tom, že čím nižší je glykemický index, tím lepší je to pro Vás potravina. Je tomu opravdu tak? A co glykemický index znamená? A co ho ovlivňuje?

Glykemický index

Jedná se o hodnotu, o kterou se zvedá krevní hladina po konzumaci sacharidové potraviny a poté opět klesá, když inzulín začne zpracovávat cukr do jednotlivých buněk. Jde tedy o rychlost, za kterou se sacharidy dokáží přeměnit na glukózu.

Základní glykemický index je hodnota 100 (glukóza). Nejvyšších hodnot dosahují sacharidy komplexní, nejnižších hodnot naopak sacharidy jednoduché. O jaké potraviny se jedná rozebereme později.

Čím vyšší je glykemický index, tím rychleji nás potravina zasytí, ale pocit sytosti nevydrží dlouho a po krátké době máme znovu hlad. Proto je vhodné zařazovat jednoduché sacharidy s nízkým GI, aby tělo bylo nasyceno na delší dobu. Tento rozdíl poznáte jednoduše, jeden den si připravte k snídani koblihu a sledujte, za jak dlouho se ukáže hlad. Druhý den místo koblihy zvolte například ovesnou kaši a uvidíte, že hlad se dostaví značně později.

Potraviny s vysokým GI

  • Pivo
  • Brambory a pokrmy z brambor
  • Med
  • Rýže (převařená)
  • Džem
  • Bílé pečivo
  • Sladké pečivo
  • Mouka
  • Meloun
  • Sladké nápoje
  • Průmyslově zpracované potraviny (pizza, smažené hranolky, popcorn apod.)

Potraviny s nízkým GI

  • Zelenina
  • Ovoce
  • Rýže (nepřevařená)
  • Ovesné vločky
  • Ořechy
  • Houby
  • Tmavé pečivo

Toto je jen stručný výpis nejznámějších a nejpoužívanějších potravin, pokud bychom se zaměřili na roztřídění všech sacharidů, výčet by byl daleko delší.

Glykemický index se dělí celkem na tři skupiny:

Nízký < 55

Střední 56 – 69

Vysoký > 70

Jak ovlivnit Glykemický index

Glykemický index můžeme ovlivnit přidáním bílkovin, tuků a také vlákniny. Důležitý je taky způsob zpracování potravin. Příkladem jsou brambory, pokud brambory uvaříme ve slupce, glykemický index se pohybuje okolo 50, naopak pokud jsou pečené v troubě, hodnota se pohybuje okolo 90. Glykemický index také ovlivňuje kyselost potravin.

Čtěte také:  5 tipů, jak na podzim nenastydnout

A co si z toho tedy vzít?

Výhodnější jsou pro nás potraviny s nižším GI, protože energie je vyplavována pomaleji a pocit sytosti je dlouhodobější. Také zlepšuje psychiku, nemáme výkyvy nálad a mozek může pracovat na plné obrátky. Naopak po fyzickém výkonu nebo sportovní aktivitě je vhodné doplnit sacharidy s vyšším Glykemickým indexem a zajistit tělu okamžité doplnění cukrů.

Autor textu: Michaela Malínková; zdroj fotografie: silviarita / pixabay.com



Mohlo by se vám líbit...