Lahodný nápoj bohů – vyzkoušejte si kakaovou ceremonii

Rituální bubny se rozezněly letní nocí. Členové kmene se kolem ohniště pohupovali do rytmu a pozorovali náčelníka, jak pozvedá zlatý šálek. Ah Cacau vdechl opojnou vůni magického nápoje a konečně přiložil šálek ke rtům. Zemitá chuť kakaa mu okamžitě naplnila chuťové pohárky. Božská energie začala proudit.

Podobně mohla kdysi vypadat Mayská kakaová ceremonie. Archeologické nálezy potvrzují, že kakao lidé pili již před 5000 lety. Mayové, Aztékové či Olmékové považovali roztok kakaového prášku a vody za nápoj bohů. Díky povznášejícím účinkům, které kakao nabízí, byli schopni například lucidního snění nebo astrálního cestování. Je fascinující, kolik událostí Mayové ve vyšším stavu vědomí, skutečně předpověděli. Nezbývá než se ptát, neměly dávné civilizace o kakau pravdu? Neskrývá v sobě hnědý prášek přece jen víc?

Jak to tedy je?

Dnešní západní populace konzumuje kakao převážně v podobě čokolády. Statistiky tvrdí, že čokoláda zabírá až 1% celkové zkonzumované stravy. Bohužel se jedná o průmyslově zpracované tabulky s přidaným cukrem, mlékem a aditivy. Kakao v masově prodávaných čokoládách prochází procesy pražení a alkalizací, čímž ztrácí 60-90% veškerých cenných látek. Abychom z hnědého prášku dostali maximum živin, musíme se poobhlédnout po kakau z nepražených kakaových bobů. Protože právě raw kakao můžeme bez nadsázky nazývat životabudičem.

Raw kakao pod lupou

Své povýšení na super potravinu si kakao zasloužilo celou řadou zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.

Kakao je v prvé řadě bohatým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty v kakau jsou navíc velmi stabilní a pro lidské tělo snadno vstřebatelné.

Z výčtu minerálních látek, zaujímá první místo hořčík. Dále pak důležitá síra, železo, zinek, chrom, mangan, vápník a měď.

Theobromin, který je v kakau zastoupen až v 2%, je účinný při léčbě dýchacích cest a pomáhá zmírnit infekce. Díky diuretickým účinkům odstraňuje přebytečnou vodu z organismu. Uvolňuje svalovou tkáň, rozšiřuje cévy a pozitivně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Když k tomu přičteme ještě vitamin C, E a celou řadu vitamínů skupiny B, máme z kakaa účinné přírodní antidepresivum.

Čtěte také:  Jak správně začít s hubnutím?

Látky jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin pak způsobují, že kakao navozuje pocity štěstí a euforie. Zlepšuje bdělost a povzbuzuje mysl. Zanedbatelné nejsou ani jeho afrodiziakální účinky.

Pozor, řeč je stále o kakaovém prášku v raw kvalitě, vyrobeném z nepražených kakaových bobů. Jedině takové kakao si zachová všechny výše zmíněné benefity.

A jak to viděly dávné civilizace?

Mayové či Aztékové, se nemuseli ohánět chemickými prvky. Moc dobře věděli, že jim nápoj otevírá energetická centra a dokáže povznést do rozšířeného stavu vědomí. Díky harmonizaci srdeční čakry podporuje potrava bohů, přirozené vnitřní síly jako intuici, sexualitu a lásku.

To vše se děje velmi jemně. Kakao není psychoaktivní látka! Naopak. Je průvodcem, který nás drží za ruku a ukazuje, co vše je možné. My sami určujeme, jestli nám pouze zlepší náladu, nebo se necháme vtáhnout až k vyššímu já.

Jak si kakao nejlépe vychutnat

Všechny výše zmíněné účinky se ještě násobí při kakaové ceremonii. Nemusíte však chodit rovnou na řízený skupinový rituál. Rozdíl mezi pouhým pitím kakaa a kakaovou ceremonií tkví hlavně v samotné přípravě nápoje. Při ceremonii připravujeme kakao vědomě a s daným záměrem. Například otevření srdeční čakry nebo posílení organismu. Tímto se na účinky kakaa naladíme ještě před samotným popíjením.

Udělejte si čas pro sebe a vyzkoušejte kakaovou ceremonii

Na přípravu jednoho ceremoniálního nápoje budete potřebovat:

  • 200 – 300 ml teplé vody nebo mléka (ne vařící)
  • 50 g kvalitního raw kakaa
  • Dle chuťových preferencí můžete přidat koření jako: badyán, skořice, vanilka, cayennský pepř
  • Šálek
  • Nádobu a lžičku na míchání kakaa

Udělejte si v pokoji útulno a eliminujte všechny rušivé elementy. Je důležité, abyste se cítili dobře. Zapalte vonnou tyčinku nebo nechte odpařovat esenciální olej, jaký máte rádi. Hudba k tomu rozhodně patří také. Doporučujeme například šamanské bubny, mantry nebo relaxační melodie. Ještě před mícháním nápoje proveďte krátkou meditaci nebo dechové cvičení pro zklidnění mysli.

Čtěte také:  Dominikánská republika je rájem bez zábran

Nyní můžete začít s přípravou vašeho nápoje. Do kakaového prášku nalejte trochu teplé vody a rozmíchejte směs na hladkou kašičku. Přidejte zvolené koření. Za stálého míchání nakonec dolejte zbytek vody. Nezapomeňte u přípravy myslet na svůj záměr, se kterým jste do ceremonie šly. Například:

  • Otevření srdeční čakry
  • Naprosté uvolnění a relaxace
  • Léčba nebo posílení organismu
  • Napojení se na své vyšší já

Při popíjení nikam nespěchejte. Vnímejte, jak na vás silný nápoj působí. Průběh vašeho rituálu by měl být velmi intuitivní, každopádně se však zkuste hýbat. Je jedno, jestli se jen budete kolébat do rytmu zvolené hudby, nebo se roztančíte po celé místnosti. Díky pohybu umožníme cenným látkám z kakaa vstřebat se rychleji.

Láska v hrnečku

Kakao je skvělým pomocníkem při léčení vztahů. Udělejte si proto s vaší drahou polovičkou romantický klidný večer s kakaovým nápojem lásky. Při společném popíjení si povězte, čeho si na druhém nejvíce vážíte a za co jste vděční. Ať už však provádíte kakaové ceremonie sami, s partnerem nebo třeba s přáteli, kakao vás vždy navede k tomu, co je pro vás v tu chvíli důležité.

 

Autor a foto: Kateřina Diasová

Mohlo by se vám líbit...