Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou

Grilovaný losos s rajčaty a bazalkou

Losos je známý především svou skvělou chutí a velmi vysokou kvalitou masa. Blíží se léto, a tak by bylo hříchem si tuto chutnou rybu nepřipravit na grilu. Grilovaný losos je významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které chrání srdce a cévy a mají mnoho dalších nezbytných funkcí. 


Doba přípravy:
15 minut

Ingredience: 

  • kvalitní losos
  • 2 čajové lžičky sezamového oleje
  • rozmarýn
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 citrón

Příloha:

  • 2 nakrájená rajčata
  • lžíce extra panenského olivového oleje
  • lžíce octa balsamico
  • lžíce mleté bazalky
  • lžíce mletého česneku
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř


Postup přípravy

1) Opláchněte lososa. Připravte si středně vysoký oheň v plynném grilu. Pokud nemáte plynný gril, použijte uhlí. Nyní lososa z obou stran natřeme sezamovým olejem. Maso posypeme rozmarýnem a dochutíme solí a černým pepřem. Je možné použít také větvičku čerstvého rozmarýnu, kterou vložíme přímo do lososa (pokud máte lososa vcelku). Teď už jen pokapejte lososa citrónem a můžete začít grilovat. Každá strana ryby se griluje zhruba 6 minut v závislosti na intenzitě ohně.

2) Zatímco se losos griluje, připravíme si přílohu. Tu vytvoříme kombinací nakrájených rajčat, olivového oleje, octa, bazalky, česneku a kmínu. Tyto ingredience pečlivě zamícháme v míse a následně dochutíme solí a pepřem.

3) Lososa s přílohou podáváme bezprostředně po dogrilování. K rybě můžete přikusovat tmavé pečivo.

Čtěte také:  Recept - pstruh se špenátem a americkými brambory

Autor: David Web, Foto:Pixabay

Mohlo by se vám líbit...