Recept: Velikonoční mazanec jako od babičky

Suroviny na mazanec:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 300 ml polotučného mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml másla nebo Hery
  • 3 žloutky z celých vajec
  • sušená citronová kůra
  • rozinky namočené v rumu
  • mandle na plátky
  • špetka soli a špetka anýzu

 

Příprava na mazanec:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Kostku droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a vše zaprašte lžící mouky. Kvásek překryjte utěrkou a nechte ho vykynout nejlépe na teplém a suchém místě.
  2. Následně vsypte obě mouky do mísy, osolte a doprostřed vytvořte důlek. Do důlku vlijte kvásek, zbytek mléka, rozklepněte do něj 3 žloutky, přidejte změklé máslo nebo tuk na pečení, namočené rozinky a nakonec přisypejte cukr, špetku anýzu a citronovou kůru. Ze všech ingrediencí vypracujte rukama nebo v kuchyňském robotu hutné těsto, které by se nemělo lepit.
  3. Těsto nechte aspoň hodinu odpočinout, aby ještě znovu nakynulo.
  4. Následně z těsta vytvořte bochánek a opět ho dejte kynout, tentokrát stačí už jen půl hodinka.
  5. Pokud by byl mazanec příliš velký, rozdělte ho na dva bochánky.
  6. Vykynutý bochánek pak potřete rozšlehaným vajíčkem s kapkou rumu. Bochánek posypejte plátky loupaných mandlí. Tyto plátky není třeba předem pražit, protože se opraží samy v troubě.
  7. Mazanec vložte do předehřáté trouby na mřížku nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30-45 minut na 170 stupňů. Na závěr můžete teplotu lehce zvýšit, abyste vytvořili kůrčičku, dejte ale pozor, ať se mazanec nespálí!
  8. Hotový mazanec podávejte nakrájený na plátky a pocukrovaný moučkovým cukrem.

Autor a foto: Bc. Barbora Uhlová

Mohlo by se vám líbit...