Datle obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a nabízí i velké množství zdravotních benefitů

Datle jsou tropickým ovocem příjemné chuti, které obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a nabízí i velké množství zdravotních benefitů. Datle se pěstují v zemích Středomoří, severní Afriky a Asie. Zde jsou čerstvé datle součástí každodenní stravy. U nás se s nimi setkáme většinou v sušené podobě, ale i čerstvé plody už se u nás objevují na pultech obchodů. Tyto malé oválné plody rostou ve shlucích na datlových palmách. Jeden strom může každoročně vyprodukovat 400-600 kg datlí.

Obsah tělu prospěšných látek

Plody, ať už čerstvé nebo sušené, obsahují vitamíny (A, skupiny B, K), minerály (draslík, hořčík, měď, mangan, železo, fluor), vlákninu, snadno stravitelné cukry, antioxidanty, aminokyseliny a bílkoviny. Obsah cukru se v plodech zvyšuje s tím, jak dozrávají. Jedná se především o glukózu, fruktózu a sacharózu.

Zdravotní přínosy datlí

Díky obsahu tělu prospěšných látek nabízejí datle našemu tělu celou řadu zdravotních benefitů.

  • Podpora trávicí soustavy – Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny podporuje konzumace datlí správné fungování trávicí soustavy. V datlích se nachází především vláknina nerozpustná, která pomáhá potravě snáze procházet trávicí soustavou. Jsou vhodným doplňkem v případě, že máte zácpu. Kromě toho zvyšují počet zdravých bakterií, které podporují zdraví tlustého střeva.
  • Podpora zdraví srdce – Díky obsahu draslíku, hořčíku a antioxidantů pomáhají udržet správné fungování srdce a celé kardiovaskulární soustavy. Antioxidanty v datlích obsažené podporují kardiovaskulární zdraví. Vyšší příjem draslíku pomáhá snižovat riziko vzniku některých kardiovaskulárních obtíží. Stejně tak i fenolické sloučeniny a vyšší koncentrace flavonoidů.
  • Podpora činnosti mozku – Datle jsou ovoce, které pomáhá předcházet různým neurodegenerativním chorobám. Důvodem je obsah antioxidantů, jež chrání mozkové buňky proti poškození. Antioxidanty podporují snižování oxidačního stresu v mozku. Plody také mohou pomoci chránit před vznikem Alzheimerovy choroby nebo mohou zpomalit její rozvoj. Stejně tak to platí i o demenci.
  • Podpora zdraví jater – Antioxidanty obsažené v datlích mají pozitivní vliv na naše játra. Podporují jejich činnost tím, že snižují výskyt jaterních enzymů, které způsobují záněty.
Čtěte také:  Začněte s 30 denní plank challenge!

Jak datle zařadit do jídelníčku?

Datle jsou přirozeně sladké a to bez přidaných cukrů. Můžete je zařadit jako zdravou svačinku, použít je jako sladidlo do svého oblíbeného koktejlu. Pokud je rozkrájíte na malé kousky, stanou se ozdobou moučníku nebo dezertu. Lze je zamíchat do snídaňových cereálií nebo ovesné kaše. Jsou dokonalým doplňkem ovocných salátů. Mohou se stát dokonalou součástí těst určených pro sladké pečivo.

Autor textu: Petr Pokorný; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...