Je možné zpomalit stárnutí?

Stárnutí organismu je přirozený proces, ke kterému dochází v průběhu lidského života. Hlavním důvodem je oxidační stres, stav, kdy nastane nerovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla neutralizovat jejich škodlivé účinky. Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly kyslíku, které v těle vznikají při tzv. Fentonově reakci. Je to chemický proces, kdy se za přítomnosti tranzitních kovů železa a mědi redukuje kysličník uhličitý a tím vzniká vysoce aktivní a toxický hydroxylový radikál. Při oxidačním stresu organismus rychleji stárne a může dojít k postupnému poškozování orgánů a propuknutí nejrůznějších onemocnění. Tato situace se promítá i do celkového vzhledu člověka, dochází mimo jiné i ke stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Naštěstí lze tento stav alespoň částečně zvrátit vhodně zvolenou životosprávou, která obsahuje co nejširší spektrum antioxidantů. Zde je inspirace, jak tohoto efektu docílit – konzumací těchto potravin a nápojů:

Pšeničné klíčky

Jsou jedním z nejvydatnějších zdrojů vitamínu E, silného antioxidantu, a dále obsahují glutathion, nejsilnější antioxidant.Tajemství jeho síly je síra, molekula, která absorbuje volné radikály a toxiny. Je vytvářen játry a je recyklován vitamíny C a E a selenem. Pšeničné klíčky jsou pro tělo prospěšné také díky obsahu komplexu vitamínů B, vitamínu C, železa, vápníku, draslíku, hořčíku, mědi, manganu, selenu a křemíku.

Kakaové boby

Jsou to semena z ovoce a představují základní složku při výrobě čokolády. Obsahují velké množství antioxidantů – katechinů, epikatechinů a hlavně flavonoidů, chrání tělo před stárnutím i mnoha nemocemi. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin, draslíku, esenciálních mastných kyselin, vápníku, chromu a zinku. Jsou v nich obsaženy také aminokyseliny, z nichž je významný tryptofan. Zvyšuje produkci serotoninu, látky odpovědné za dobrou náladu a dávající pocit štěstí a spokojenosti. Kakaové boby se mohou konzumovat pražené nebo nepražené, je příjemné je vstřebávat pojídáním kvalitní hořké čokolády obsahující minimálně 70 % kakaa.

Čtěte také:  Jak vypěstovat hlívu ústřičnou ze substrátu i na slámě

Kustovnice čínská

Představuje bohatý zdroj antioxidantů – karotenoidů včetně beta – karotenu , vitamínu C a E. Dále obsahuje vitamín B2, B3, B6, důležité minerály, stopové prvky a také 18 aminokyselin. Jsou to oranžová semena, doporučená konzumace je 6 – 15 g za den.

Kysané zelí

Tato surovina má omlazující účinek díky vysokému obsahu vitamínu C a E a beta – karotenu. Je také velmi prospěšná pro lidský organismus díky obsahu vitamínů B2 a B3 a minerálních látek – draslíku, fosforu, zinku, vápníku, magnezia. Při výrobě dochází k procesu mléčného kvašení, které velmi prospívá střevní mikrofloře a má protinádorové účinky.

Čaje

Lístky keře čajovníku a nejrůznějších druhů bylin obsahují široké spektrum antioxidantů zvaných polyfenoly. Jsou to skupiny chemických látek, které jsou zastoupeny téměř ve všech rostlinách. Chrání je před oxidačním stresem, UV zářením, patogeny a před požíráním býložravci. Polyfenoly představují nejpočetnější skupinu antioxidantů, je známo asi 8 000 druhů a vědci objevují stále nové. Liší se chemickým složením a jejich léčený potenciál  představuje pro lidské tělo obrovský přínos. Mají omlazující a regenerační účinek a jsou také nedocenitelné v prevenci mnoha civilizačních chorob. Do velké rodiny polyfenolů patří flavonoidy, lignany, stilbeny a deriváty kyseliny benzoové. Čaje dělíme na jednodruhové a na směsi různých bylin. Každodenní konzumace je příjemným  rituálem, při kterém dodáváme organismu spoustu prospěšných látek.

Slunečnicová a chia semínka

Slunečnicová semínka jsou prospěšná díky vysokému obsahu silného antioxidantu vitamínu E, který má omlazující účinky, dále vitamínu A, vitamínů B a minerálním prvkům selenu, hořčíku, fosforu, mědi, manganu,draslíku. Již jedna polévková lžíce těchto semen denně dokáže zázraky. Nedoporučuje se vysoké dávkování díky vysokému obsahu omega 6  mastných kyselin. Chia semínka mají omlazující a regenerační účinky díky vyváženému poměru 3 : 1 omega 3 a omega 6 mastných kyselin, dále obsahují draslík, zinek a vitamíny B1, B2 a B3. Doporučená dávka jsou 2 polévkové lžíce denně.

Čtěte také:  Meloun vodní: Osvežující pochoutka s nízkým obsahem kalorií

Bobulovité ovoce

Obsahuje vzácnou kyselinu ellagovou, která je silným polyfenolickým antioxidantem a je produkován rostlinami, které jej převádějí do formy taninu. Bobulovité ovoce dále obsahuje antioxidanty se skupiny karotenoidů zvané antokyany a antokyanidiny. Jsou obsaženy například v malinách, ostružinách, brusinkách, borůvkách, červených hroznech a rybízu.

Ořechy

Pravidelná konzumace ořechů zajišťuje pravidelný přísun vitamínu E do organismu. Patří sem lískové, vlašské, burské, piniové, para ořechy a mandle. Neboť je antioxidační účinek vitamínu E synergicky násoben selenem, jenž je nejvíc zastoupen v para ořeších, je velmi prospěšné ho konzumovat 1 – 2 kusy denně. Platí zde pravidlo maximálně 1 hrst směsi ořechů denně, při vyšších dávkách by díky vysokému obsahu tuků nebyly účinky žádoucí.

Při konzumaci potravin s vysokých obsahem antioxidantů nedochází ke zlepšení okamžitě, látky musí být zabudovány do organismu a to může trvat i několik týdnů. Pokud vytrváme, výsledný efekt se dostaví, nesmíme ovšem zapomínat, že tento způsob omlazení a regenerace musí jít ruku v ruce se zdravým životním stylem, jenž zahrnuje dostatek pohybu, spánku a vyváženou stravu.

Autor a zdroj: Eva Sklenářová, Foto: Pixabay

Mohlo by se vám líbit...