Káva je zázračný nápoj, pijte ji správně!
Káva je jednou z nejprodávanějších komodit světa. Zrna toho blahodárného ovoce získáváme z plodů kávovníku. Mimo její úžasnou chuť a vůni je jedním z důvodů, proč kávu pijeme, samozřejmě vysoký obsah kofeinu. Káva ale obsahuje řadu dalších látek, jež našemu tělu přináší další benefity. Je například výborným a v našich končinách velice významným zdrojem antioxidantů, v surovém stavu jich obsahuje dokonce daleko víc než zelený čaj. Úlohou antioxidantů je neutralizace volných radikálů, které se mohou významnou měrou podílet na poškozování organismu. Přítomnost zvýšeného množství volných radikálů v těle může zapříčinit vznik některých typů rakoviny, diabetu, degenerativních poruch mozku či předčasné stárnutí. Antioxidanty se, zjednodušeně řečeno, na volné radikály váží a neutralizují je, snižují tak jejich aktivitu a “ničí je”. Pro naše zdraví jsou tedy důležitým pomocníkem.
Káva, jakožto cenný zdroj antioxidantů, významně napomáhá v prevenci vzniku některých nádorových onemocnění, kardiovaskulárních chorob či degenerativních poruch. Zabraňuje propuknutí Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby, chrání játra a snižuje pravděpodobnost onemocněním diabetu typu II. Dobře připravená káva napomáhá správné funkci metabolismu a spalování tuků, podporuje “dobré” bakterie v trávicím ústrojí, výborně stimuluje metabolismus. Má zkrátka velmi vysoký potenciál.
Abychom však pitím kávy našemu organismu spíše pomáhali, než jej zatěžovali, je potřeba konzumovat tento lahodný nápoj zodpovědně. Zapomeňte na frappucina či vanilkové latté z komerčních řetězců a objevte kouzlo skutečné kávy!
Vybírejte pouze kvalitní produkt a pijte kávu čerstvou
Kvalita výsledné kávy vždy závisí na způsobu pěstování a zpracování zrn. Při pěstování kávy jsou často užívány herbicidy a pesticidy. Snažte se proto vybírat skutečně dobrou značku kávy, ideálně v bio kvalitě. Pro zachování cenných látek v kávě je důležitá její čerstvost. Brzy po namletí zrn totiž antioxidanty ztrácí svou účinnost, snižuje se také intenzita chuti a vůně kávy. Pití “vyčpělé” kávy je tedy z hlediska zdravotních benefitů tak trochu bezpředmětné. Pokud si připravujete kávu doma, pořiďte si mlýnek a kávu si namelte vždy čerstvou. Pamatujte, že kávový nápoj je ideální připravit nejpozději 15 minut po namletí.
Naučte se ocenit přirozenou chuť kávy – neslaďte!
Cukr je stále považován za jednu z nejškodlivějších potravin současnosti. Nepřiměřený příjem cukrů podporuje vznik obezity či diabetu a mnoha dalších civilizačních chorob. Podobně to platí i pro umělá sladidla. I jejich pravidelná konzumace je totiž spojována s výskytem některých moderních onemocnění. Pití cukrem či sladidly bohatě dochucené kávy je tak spíše kontraproduktivní. Nedokážete-li pít kávu neoslazenou, zkuste si pomoci přírodními látkami, například stévií. Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte třeba skořici či pravé kakao. Obojí našemu zdraví výborně prospívá.
Vyhněte se nekvalitním náhražkám mléčných produktů
Nahrazování mléka rostlinnými alternativami patří k současným trendům. V nabídkách kaváren často vídáme “sójové latté” atd. Důvodem je snaha prospět zdraví. Na výrobě a zpracovávání “rostlinných” náhražek se ovšem často podílí řada škodlivých látek. Obzvláště u méně kvalitních produktů také nacházíme množství zcela zbytečných surovin, jež mají doladit chuť výsledného produktu. V běžně rozšířených a snadno dostupných rostlinných náhražkách tedy počítejte se zahušťovadly, stabilizátory, oleji, solí, cukrem či umělými sladidly. Tím chuť kávy rozhodně nepodpoříte. Preferujete-li mléčné kávové nápoje, vybírejte kvalitní plnotučné mléčné výrobky nebo kvalitní rostlinné náhražky. Rostlinná mléka si navíc můžete doma vyrobit snadno sami.
Před konzumací kávy se najezte
Pití kávy na lačno je častým neduhem. Výrazně dráždí zažívací systém, a měli by se mu tak vyhnout zejména ti, kdo mají s trávicím ústrojím problémy. Ani pro stimulaci organismu není tento způsob pití kávy ideální. Tělo v reakci na kofein vylučuje inzulin, což zapříčiňuje výkyvy v hladině cukrů v krvi, a paradoxně se tak po ranní kávě na lačný žaludek můžete cítit unaveni. Malý snack před hrnkem kávy je pro Vaše zdraví rozhodně vhodný.
Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com