Muž, který zcela zasvětil svůj život pomoci druhým

Je tomu již 14 let, co se mladý a ambiciózní Narayanan Krishnan rozhodl naprosto změnit směr, kterým se jeho dosavadní život ubíral. Namísto pronásledování své vysněné kariéry začal věnovat takřka veškerý svůj čas a veškeré své úsilí pomáhání a péči o lidi bez domova.


V roce 2002 bylo Narayananovi 21 let a stal se již velice prestižním a žádaným šéfkuchařem, bylo mu dokonce uděleno několik ocenění. Bylo to právě v této době, kdy se měl zcela “naplnit jeho sen”. Očekávala jej totiž pozice šéfkuchaře v jednom z naprosto nejluxusnějších pětihvězdičkových hotelů ve Švýcarsku.

Narayan sám zdůrazňuje, že k zásadní životní proměně vám zpravidla postačí jediný konkrétní moment. Pro něj takovýto moment nastal, když se vracel z návštěvy chrámu a spatřil na ulici zuboženého bezdomovce, který údajně ze zoufalého hladu jedl své vlastní výměšky.  Rychle v nedalekém hotelu obstaral něco k jídlu a nabídl to bezdomovci, který když dojedl, rozplakal se radostí a vděkem. Tato událost Narayanana natolik zasáhla, že během několika dní opustil své zaměstnání a rovněž zamítl svou nastávající prestižní pozici.


“V ten večer jsem si pomyslel; Co to dělám? Servíruji v hotelu talíř smažené rýže za 10 dolarů, kde si lidé objednávají jídlo kvůli fantazii, prožitku a rekreaci. Ne kvůli hladu. Sní pouze polovinu své porce a druhou polovinu nechají na talíři. V tu chvíli ve mně přeskočila jiskra.”


Od této chvíle, začal Narayanan každé ráno připravovat čerstvé pokrmy a rozdávat je hladovým lidem ve městě. Stojí za zmínku, že Narayanan je v indickém kastovním systému začleněn do vyšší kasty a lidé, kterým pomáhá bývají zpravidla z kast nižších, tudíž je jeho činnost na tamní poměry o to výjimečnější. V roce 2003 založil neziskovou nadaci Ashkaya Trust, která již prostřednictvím sponzorských příspěvků darovala více než 1,5 milionu teplých jídel.

Čtěte také:  Zdravá rajská omáčka s hovězím masem

Každý den vstává Narayanan ve 4 hodiny ráno. Vlastnoručně připravuje obrovské množství jednoduchých vegetariánských pokrmů a spolu se svým týmem je dodávkou rozváží. Spousta lidí na ně již pravidelně čeká, vždy ale také chodí hledat další hladové pod mosty a jiná místa, kde pobývají. Kromě jídla s sebou Narayanan nosí také nůžky a žiletku a když lidé chtějí, vlastnoručně je ostříhá. V průměru se jejich pomoci každý den dočká zhruba 400 osob.

Autor: David Web, Zdroj informace: Akshayatrust.org
Foto: Akshayatrust.org

Mohlo by se vám líbit...