Recept: Velikonoční mazanec jako od babičky
Suroviny na mazanec:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 300 ml polotučného mléka
- 150 g cukru krupice
- 150 ml másla nebo Hery
- 3 žloutky z celých vajec
- sušená citronová kůra
- rozinky namočené v rumu
- mandle na plátky
- špetka soli a špetka anýzu
Příprava na mazanec:
- Nejdříve si připravte kvásek. Kostku droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a vše zaprašte lžící mouky. Kvásek překryjte utěrkou a nechte ho vykynout nejlépe na teplém a suchém místě.
- Následně vsypte obě mouky do mísy, osolte a doprostřed vytvořte důlek. Do důlku vlijte kvásek, zbytek mléka, rozklepněte do něj 3 žloutky, přidejte změklé máslo nebo tuk na pečení, namočené rozinky a nakonec přisypejte cukr, špetku anýzu a citronovou kůru. Ze všech ingrediencí vypracujte rukama nebo v kuchyňském robotu hutné těsto, které by se nemělo lepit.
- Těsto nechte aspoň hodinu odpočinout, aby ještě znovu nakynulo.
- Následně z těsta vytvořte bochánek a opět ho dejte kynout, tentokrát stačí už jen půl hodinka.
- Pokud by byl mazanec příliš velký, rozdělte ho na dva bochánky.
- Vykynutý bochánek pak potřete rozšlehaným vajíčkem s kapkou rumu. Bochánek posypejte plátky loupaných mandlí. Tyto plátky není třeba předem pražit, protože se opraží samy v troubě.
- Mazanec vložte do předehřáté trouby na mřížku nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30-45 minut na 170 stupňů. Na závěr můžete teplotu lehce zvýšit, abyste vytvořili kůrčičku, dejte ale pozor, ať se mazanec nespálí!
- Hotový mazanec podávejte nakrájený na plátky a pocukrovaný moučkovým cukrem.
Autor a foto: Bc. Barbora Uhlová