4 ingredience, které by neměl postrádat zdravý salát
Stále více lidí se každým dnem začíná hlouběji zajímat o to, co jedí. Dost možná nejtypičtějším dietním pokrmem je obyčejný zeleninový salát. Kromě toho, že je velice snadné a časově nenáročné jej připravit, nabízí se nám i spousta možností, jak tento pokrm ochutit a obohatit. Fantasii se zde meze nekladou, zdravý základ by však měl vždy obsahovat jednu z těchto ingrediencí.
Listová zelenina
Zelné plodiny pochopitelně tvoří úplný základ zeleninového salátu. Čím zelenější, tím lepší. V této kategorii si můžeme vybírat z velmi široké nabídky plodin, jako jsou například růžičková kapusta, či špenát. Pokud se čas od času rozhodnete použít jako základ salátu jinou potravinu, než máte obvykle ve zvyku, pravděpodobně tím získáte více živin, poněvadž jednotlivé plodiny se jejich obsahem vzájemně liší.
Semínka
Pokud vás váš salát nedokáže plně nasytit, poměrně lehce to napravíte přidáním trošky celých semínek. Vhodná jsou například ječmenová semínka, která se vyznačují pomalým uvolňováním energie, což je pro salát naprosto ideální.
Salát a proteiny
Přidáním vysoce výživných potravin zajistíte, že se vašemu tělu skutečně dostane tolik energie, kolik potřebuje. Ideální je přidat trochu dušeného kuřecího masa, nebo nějaké vysoko-proteinové zeleninové alternativy v případě, že jste vegetariáni.
Sezónní plodiny
Zelenina má daleko intenzivnější chuť, je-li zrovna její sezóna. Proto je ideální ji nakupovat kupříkladu na farmářských trzích a zařídit se podle momentální nabídky. Tímto způsobem se ujistíte, že máte vyrovnaný přísun živin, a že váš salát tvoří pouze čerstvé a plnohodnotné plodiny.
Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com