Zapomenutá plodina opět vstupuje na scénu
Špalda není tak neznámý pojem. Jedná se pšenici, která představuje nejstarší obilovinu. Již Keltové ji znali a v současné době opět stojí na předních příčkách.
Zapomenutá plodina opět vstupuje na scénu
V podstatě se jedná o neprošlechtěnou prastarou předchůdkyni klasické novodobé pšenice. Je pravdou, že ta když se objevila, tak špalda ustoupila do pozadí a dokonce se i na ni zapomnělo. V obchodech se špaldová mouka vytratila z regálů, protože o ni nikdo nestál. V současné době se vše změnilo a již nemusíme pouze dětem vyprávět, co je špaldová mouka, jak je přínosná pro zdraví. Přece jenom jsme o trochu chytřejší a tak se díváme i po zdravější verzi, a tou je celozrnná špaldová mouka. V podstatě ten, kdo rád peče, může klidně použít tuto mouku nebo ji v určitém poměru promíchat s klasickou verzí pšeničné mouky. I tímto krokem se pečivo obohatí o významné vitamíny, minerální látky a především vlákninu a nechybí ani bílkoviny.
Regály jsou bohatší
Když se vydáme na nákup mouky, tak můžeme být překvapeni velkou nabídkou. Není problém si zakoupit jakoukoliv verzi, čímž to máme mnohem snazší, než naši předkové.
- Například špaldová mouka hladká je skutečně perfektní na vše, co byste dělali z klasické hladké mouky.
- Existuje i špaldová mouka polohrubá, která je o něco hrubší struktury, ale nicméně je podobná opět klasické verzi mouky.
- Špaldová celozrnná mouka se nyní stává největším hitem v kuchyních a není divu, je totiž méně opracovaná, než předešlé její kolegyně a tím jak se zdá, tak si zachovává více zdraví prospěšných látek.
Zdravotní hledisko
Špaldě se připisuje mnoho pozitivních účinků a především se cení její stravitelnost. Konzumace špaldové mouky celozrnné, hladké špaldové mouky či špaldové polohrubé mouky, vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince, kteří jsou alergičtí na lepek. Přesto je lepší konzumaci probrat s lékařem. Špaldová mouka lepek přece jenom obsahuje, ačkoliv může mít jiný vliv na organismus, než klasická mouka. I diabetiky může potěšit špaldová mouka, složení je vždy zvýrazněno na obalu a je zde mnohem nižší obsah sacharidů. Pokud vás zajímá špaldová mouka, cena není o nic dražší, než u nákupu klasické a můžete ji bez problémů vyzkoušet.
Zdroj fotografií: pixabay.com