Šípkový sirup za studena plný vitamínů
Obáváte se podzimních nachlazení a viróz? Připravili jsme pro vás šípkový sirup za studenta, který je zdrojem přírodního vitamínu C. Šípek má obsah vitamínu C 200 mg/g (oproti citrónu, které má “pouze” 40 mg/g).
Šípky jsou navíc bohatým zdrojem draslíku a rutinu, mají proto vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Doba přípravy: 15 minut + 24hod louhování
Nutriční hodnoty: Nutriční hodnoty (100 g): 217 Energie kcal, Energie 905 kJ, 1,6 g Bílkoviny, 38 g Sacharidy, 0,3 g Tuky, 24 g Vláknina
Ingredience:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1,5 l vody
- 600 g cukru
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 5 lžic medu
Zdroj: Lucie Nováková
Postup přípravy šípkového sirupu
Šípky omejeme, nějaký lístek nebo stopka nám neuškodí. Šípky stačí rozmyxovat tyčovým mixerem nahrubo (tzn. narušíme šípkům strukturu). Zalijeme vodou a necháme v lednici 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plátýnko a zahřejeme (nesmíme uvést k bodu varu, abychom nezničili všechny pozitivní látky z šípku). Vmícháme cukr, šťávu z citrusů (citron a pomeranč) a přidáme med. Vše necháme rozpustit a vystydnout. Následně přelijeme do čisté nádoby s víčkem. Hotový šípkový sirup uchováváme po celou dobu v lednici a využíváme buď do vody nebo k oslazení čaje.
Autor textu: Lucie Nováková; zdroj fotografie: Lucie Nováková