Jak si upéct domácí chléb

Chcete si doma upéct domácí chléb, který je stejně chutný jako z pekárny? Není na tom nic těžkého. Dnes si ukážeme návod, jak upéct chléb v domácí pekárně.

Suroviny:

  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky žitné chlebové mouky
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky slunečnicového semínka

Pozn. hrnek = každá pekárna má přiloženou vlastní odměrku

Ze všeho nejdříve si do pekárny nasypeme všechny sypké suroviny. Poté přidáme tekutou složku. Na pekárně si nastavíme program Basic, tedy základní chléb, míru vypečení Dark, tedy tmavý a hmotnost 1200 g. Při této kombinaci se chléb krásně propeče. Spustíme program. Necháme pekárnu těsto promíchat a kontrolujeme jeho konzistenci. Pokud se nám zdá chléb moc hutný, přilijeme trochu vody. Dáme si pozor, aby chléb nebyl moc řídký, při pečení by praskal a nepropekl by se.

Necháme pekárnu těsto zamísit, nakynout a upéct. Po upečení ještě teplý chléb vyndáme z formy a necháme na prkénku vychladnout. Po vychladnutí můžeme chleba ochutnat.

Autor: Veronika Matějková, Foto: Pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...