Jak ořechy ovlivňují lidské zdraví

Ořechy jsou obecně plné prospěšných tuků a vlákniny, mimo to také mívají velice pozitivní efekt na činnost lidského srdce. V poslední době se však začíná čím dál tím víc diskutovat o tom, že ořechy mohou působit jako prevence proti řadě jiných závažných onemocnění.


Velice obsáhlý průzkum, který probíhal na více než 800 000 lidech ukázal, že u jedinců, kteří jedí kolem 20 gramů jakéhokoliv druhu ořechů denně, je zhruba o 30 % nižší výskyt srdečních onemocnění a přibližně o 15 % nižší výskyt rakoviny. Riziko onemocnění cukrovkou 2. typu je tímto údajně snižováno až o 40 %, stejně jako úmrtí v souvislosti s respiračními potížemi.

Výsledky tohoto průzkumu byly údajně prakticky shodné kdekoliv na široké škále národností i geografických oblastí. Účinky se zdají být bez rozdílu u mužů i u žen, stejně tak jako pravděpodobně nezávisí na druhu ořechu.

Dá se předpokládat, že za tyto příznivé účinky ořechů odpovídá jejich vysoký obsah živin, vlákniny a antioxidantů. Navíc jsou taky extrémně tučné, přičemž však obsahují drtivou většinu pro tělo velice prospěšných tuků.

Dále je však nutno zmínit, že pokud člověk jí výrazně více než doporučenou denní dávku ořechů, což je cca 20 gramů, jejich příznivé efekty se pak zpravidla nedostavují. Proto, tak jako je to ostatně prakticky se vším, i ořechy je třeba jíst s mírou.

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...