Starý známý hlávkový salát je plný překvapení 

Obyčejný, zelený, křupavý. Velký objem, málo kalorií. Co dalšího říkají moudré hlavy na úžasný hlávkový salát, pravým jménem locika setá?

Hlávkový salát má velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje velké množství vody (85 – 96 %) a také vlákniny. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a navozuje pocit plnosti. Je vhodnou potravinou pro redukční dietu. Pokud se ovšem nepovede jeho výhody zničit způsobem přípravy nebo ochucením energetickým dresinkem, například majonézou. Častá konzumace hlávkového salátu vaše tělo zásobí důležitými živinami, antioxidanty, vitamíny C a E, kyselinou listovou či lykopenem. 

  • Klíčové je pořádné umytí – ideálně každého jednotlivého listu zvlášť, s pomocí proudu studené pitné vody nebo odstředivky na salát. Jen tak se bezpečně zbavíte hmyzu a zbytků zeminy.
  • Hlavní jídlo začněte pár sousty čistého hlávkového salátu. Sníte toho pak mnohem méně. 
  • Pokud se vám nepovede koupený salát spotřebovat včas, můžete se pokusit o jeho zmrtvýchvstání v lázni studené vody – ovšem nepřehánějte to, abyste nepřišli o cenné  vitamíny.
  • Vybaví se vám jako první při slově „hlávkový salát“ nevzhledné listy plovoucí v oslazené octové vodě ve školní jídelně? 
  • Aby se vitamíny lépe vstřebávaly, přidejte avokádo, ořechy nebo pokapejte salát olivovým olejem. Udělejte tak ale ideálně až na talíři, ne v míse, salát zalitý olejem totiž rychleji vadne a mění barvu do hněda. 
  • Umyté listy salátu, které nespotřebujete, uložte do mikroténového sáčku nebo do plastové krabičky. Zakryjete je pouze mokrým obrouskem. 
  • Jemné listy vnitřní části salátu obsahují méně případných dusičnanů než vnější. Dusičnany, přes svoji nepopulární pověst, tvoří přirozenou součást rostlin a samy o sobě nejsou toxické. Problém je, když jsou redukované na dusitany. Nicméně se nelekejte, z uzenin a z vody přijímáme dusičnanů mnohem víc než ze salátů. Na místě je určitá opatrnost při podávání hlávkového salátu malým dětem. 
  • Už naše babičky znaly výborný recept s hlávkovým salátem, můžete jej vyzkoušet taky. Postup určitě znáte – je stejný, jako když na cibulce a s trochou vody podusíte listy kapusty nebo špenátu. Podávejte třeba s pečenými bramborami, dušeným masem nebo slaným sýrem. 
  • Až budete hledat ingredience do salátu, jehož základ tvoří locika setá, pak se nebojte experimentovat. Skvělou společnost mu dělá hroznové víno, jakékoliv sladké kompotové ovoce, plesnivý sýr typu niva či gorgonzola, mořské plody, fazolky na slanině, parmezán, brynza či prosciutto.  
  • Protože základem české kuchyně jsou polévky, máme taky jeden polévkový recept, který je vhodný zejména pro ty, kterým se vyvede úroda a mají hlávek víc než dokážou spotřebovat zasyrova. Nechte v hrnci rozpustit máslo, promíchejte s krupicí, zalijte masovým vývarem, přidejte na kousky natrhaný hlávkový salát, povařte a nakonec rozmixujte s uvařenými bramborami, sušenými mořskými řasami, česnekem a smetanou. Posypejte nasucho praženými slunečnicovými semínky a podávejte se zapečenou bagetkou s máslem. 

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com



Mohlo by se vám líbit...