Pití ovocného čaje a čeho se vyvarovat

Ovocný čaj v sáčku a směr čaje

Ovocné čaje patří k nejoblíbenějším čajům. Mají vynikající chuť a jsou jednoduché k přípravě. Mají spoustu příznivých účinků na organismus a při dlouhém louhování jen tak lehce nezhořknou.

Základní složky ovocných čajů

U ovocných sypaných čajů je zpravidla zastoupena nějaká ovocná složka. Například sladké kousky jablek, sušené hrušky, jahody. Také to můžou být sušené šípky, květ ibišku nebo kůra z citronu a pomeranče. Z koření tu má své zastoupení skořice, lékořice a i různé byliny. Naopak u porcovaných čajů je nutné se řídit informacemi na obalu.

Účinky, které mají ovocné čaje

Mají pestré účinky, které se odvíjí od zastoupeného ovoce. Obsahují celou řadu minerálních látek a vitamínů (hlavně tedy vitamín C). Neobsahují žádný kofein ani povzbuzující látky, proto je může pít kdokoliv. Vzhledem k tomu, že se mohou připravit v teplé i ve studené variantě, tak se hodí do každého ročního období.

Sami o sobě neobsahují žádné kalorie, takže se hodí ke každodennímu pití i ke zdravému životnímu stylu.

Postup při přípravě ovocného čaje

Ovocné čaje je nutné zalít vodou o teplotě 100 °C. Doba louhování je vždy uvedena na konkrétním čaji. Nálev ovocných čajů nehořkne, takže není nutné hlídat dobu louhování. Obvykle je to mezi 5-10 minutami.

U sypaných čajů se dávkování uvádí ve lžičkách. Kousky sušeného ovoce v něm nabobtnají a klidně je můžeme i sníst.

Ovocný čaj si lze připravit i doma. Potřebné ovoce si buďto sami nasbíráme nebo koupíme někde v obchodě. Ovoce je možné kombinovat i s bylinkami. Vše důkladně omyjeme a očistíme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme sušit do sušičky nebo do trouby. Jakmile máme usušeno, uschováme do nádob a můžeme používat.

Výběr kvalitního ovocného čaje

Při kupování ovocného čaje dbáme na kvalitu.

Čtěte také:  Lepší imunita díky stravě

Porcované čaje, které se běžně vyskytují v obchodech zpravidla obsahují spoustu barviv a konzervantů. Lepší variantou je zajít si do specializovaného obchodu, kde prodávají sypané čaje. Je tu výběr ze široké škály druhů a prodejce Vám jistě velmi rád poradí.

Ovocné čaje jsou sami o sobě dostatečně sladké. Pokud si ovšem rádi osladíte život, je možné použít klasický bílý cukr, med, třtinový cukr nebo stévii.

Čeho se vyvarovat při pití těchto čajů

Pokud pijete nekvalitní čaje, je zde velká pravděpodobnost, že budete nadměrně zatěžovat svůj organismus. Tyto čaje totiž obsahují spoustu konzervantů, barviv a aromat, které tělu neprospívají. Při dlouhodobém pití se může projevit překyselení žaludku. Není tedy od věci střídat různé druhy čajů.

Některé složky v ovocných čajích jsou schopny vyvolat alergii, je tedy nutné být obezřetný a pořádně si přečíst složení dané čajové směsi.

Autor textu: Josef Rec; zdroj fotografie: pixabay.com



Mohlo by se vám líbit...