Kokosová infografika aneb od oleje a mléka až po kosmetiku

Když se řekne “kokos”, většina lidí si vybaví kokosový ořech nebo kokosový olej. Využití nám však poskytuje celá kokosová palma.

Výskyt kokosové palmy je hlavně v oblasti Indického oceánu a to především na Srí Lance. Najdete ji však také v přímořských regionech Asie (Filipíny, Indie, Indonésie, Malajsie, Srí Lanka, Thajsko, Vietnam), střední a jižní Ameriky (Brazílie, Kolumbie, Mexiko), Afriky (Madagaskar, Seychely) a v Tichomoří (Nová Guinea).

10 použití kokosové palmy

Autor infografiky pro magazín Jenfit.cz: Lucie Nováková

Kokosové mléko a kokosová mouka

Kokosové mléko a kokosová mouka jsou zdravé a hlavně chutné produkty z kokosového ořechu. Obsahují účinné látky, které udržují zdraví člověka. Pravidelnou konzumací kokosových produktů si umíte radikálně zlepšit svůj zdravotní stav a být i preventivně uchráněn od nemocí.

Kokosové mléko

Výživný rostlinný produkt, který je vhodný snad pro každého člověka. Má lahodnou chuť a přes vyšší energetickou hodnotu je toto mléko velmi dobře stravitelné a tím pádem prospěšné při hubnutí. Kokosové mléko je vhodné konzumovat 3 – 4 krát týdně a to ke snídani nebo svačině.

Účinné látky kokosového mléka

Voda, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, selen, draslík, zinek, mangan, měď, sodík, omega 6 kyseliny, vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Účinky kokosového mléka na zdraví

  • Silná podpora imunitního systému
  • Antiseptické účinky (protizánětlivé a protivirové)
  • Podporuje tvorbu krve
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Zklidňuje nervový systém
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi – eliminuje chutě na sladké a “vlčí hlad”
  • Postupné uvolňování energie
  • Zlepšuje trávení
  • Podporuje vyprazdňování
  • Pročišťuje ledviny a močové cesty
  • Zvyšuje rychlost metabolismu
  • Zvyšuje pevnost kostní tkáně
  • Prevence Osteoporózy
  • Bezlepkový produkt – vhodný pro lidi s celiakií
  • Bezlaktózový produkt – vhodný pro lidi s alergií na laktózu
  • Zabezpečuje pevné nehty a vlasy
  • Zajišťuje hydratovanou a jemnou pokožku – eliminuje vrásky
Čtěte také:  Recept na lehkou zdravou pochoutku - makový koláč

Kokosové mléko 100g – nutriční hodnoty

Železo 1,9 mg Zinek 0,6 mg
Vápník 18,5 mg Měď 0,5 mg
Hořčík 39 mg Mangan 1,3 mg
Fosfor 97,5 mg Omega 6 kyseliny 280 mg
Draslík 284 mg Sodík 14,8 mg
Selen 7 ug

Kokosové mléko 100g – obsahuje vitamíny

Vitamin B3 1 mg Vitamin K 0,3 ug
Vitamin C 3,2 mg Kyselina pantotenová 0,35 mg
Vitamin E 0,45 mg Kyselina listová 19 ug

Kokosová mouka

Hlavní výhodou je, že kokosová mouka je bezlepková a lehce stravitelná, která pomáhá nejen zdraví a trávení ale i hubnutí. V trávicím traktu se mnohem rychleji a snadněji rozpustí na energii. Kokosová mouka je bezlepková, takže nezatěžuje tenké střevo se zpracováním. Je vhodná pro přípravu všech pokrmů, do kterých jde klasická mouka. Potraviny z kokosové mouky je doporučeno konzumovat pouze ke snídani. V případě oběda nebo večeře by se již energie z moučného jídla neměla kde spálit a tím by bylo hubnutí narušeno nebo zastaveno.

Účinky kokosové mouky na zdraví

  • Podporuje trávení
  • Zvyšuje rychlost trávení a metabolismu
  • Nezatěžuje trávení
  • Nezpůsobuje plynatost
  • Bezlepkový produkt – vhodný pro lidi s celiakií
  • Bezlaktózový produkt – vhodný pro lidi s alergií na laktózu
  • Vysoký podíl vlákniny – pročišťuje tlusté střevo
  • Zajišťuje pravidelné vyprazdňování
  • Detoxikuje a odkyseluje organismus
Nutriční hodnoty / 100 g
Energetická hodnota: 3684 kJ / 896 kcal
Tuky: 99,3 g
z toho nasycených: 90,2 g
Rozdělení nasycených mastných kyselin / 90,2 g
Kyselina laurová 55 %
Kyselina myristová 18 %
Kyselina palmitová 9 %
Kyselina kaprylová 8 %
Kyselina kaprová 7 %
Kyselina stearová 3 %

Kokosová voda

Kde se uvnitř kokosu tvoří voda a jaké je její složení? Kokosová voda je endospermovou částí kokosové rostliny. Endosperm je nejběžnější výživnou tkání pro vývoj embryí v krytosemenných rostlinách a vyvíjí se jako struktura po oplodnění z primárního jádra endospermu. V závislosti na způsobu vývoje byly rozpoznány tři typy endospermu. Jaderné, buněčné, helobiální. Kokosový endosperm je jaderného typu.

Ve velmi mladém kokosovém ovoci (asi 50 mm dlouhém) se endosperm vyskytuje jako čirá tekutina, ve které plují četná jádra různých velikostí. Tato tekutina kompaktně plní embryonální vak, ve kterém se embryo vyvíjí. V pozdější fázi, tj. Když je ovoce 100 mm dlouhé, suspenze vykazuje kromě volných jader také několik buněk obklopujících různý počet jader. Postupně se tyto buňky a volná jádra začnou usazovat na okraji dutiny a začnou se objevovat vrstvy buněčného endospermu. Toto tvoří kokosové maso.

Toto maso je velmi jemné a obklopuje obsah tekutiny zvané kokosová voda. V této fázi se matice nazývá jemný kokos. Množství buněčného endospermu se dále dělí rozdělením buněk. Ve zralém kokosu se tekutý endosperm mléčně uzavírá buněčnou částí zvanou jádro a neobsahuje volná jádra ani buňky.

Procentní podíl arigininu, alaninu, cystinu a serinu v proteinu je vyšší než v kravském mléce.

Ve stádiu, ve kterém je kokosová voda spotřebována, je jako nápoj koncentrace cukru maximální a celková pevná látka je nižší ve srovnání s vodou nalezenou v ořechu s jádrem.

Hlavní složkou je potaš, jehož koncentrace je výrazně ovlivněna hnojením potaše.

Koncentrace kyseliny askorbové se pohybuje od 2,2 do 3,7 mg / 100 ml. Koncentrace je vysoká ve vodě zeleného ořechu s měkkou dužinou a postupně klesá s dozráváním ořechu.

Kokosová voda je čirá tekutina nacházející se ve středu mladých zelených kokosů, tedy než začnou tvořit bílou dužinu. Kokosová voda neobsahuje tuk. Když kokos uzraje, je hnědý a z bílé dužiny pak lze vyrobit kokosové mléko nebo olej. Mladá kokosová voda je z kokosu, který zraje na stromě 5-7 měsíců. Když zelený kokos postupně zraje, začíná být voda kalná a objevuje se olejnatá chuť a zápach.

Kokosová voda je již dlouho populárním nápojem v tropech, zejména v Indii, Brazílii, jihovýchodní Asii, Pacifiku, Africe a Karibiku. Kokosová voda může být prodávána čerstvá nebo balená. Často je prodávána pouličními prodavači, kteří před zákazníkem odseknou špičku kokosu mačetou. Kokosová voda je také dostupná v plechovkách, tetra-paku nebo PET lahvích.

V posledních letech se objevila kokosová voda na trhu jako přírodní energetický nebo sportovní nápoj díky svému vysokému obsahu draslíku a minerálních látek. Dále je prezentována jako detoxikační nápoj, díky vysokému obsahu enzymů. Obchodníci také uvádí, že kokosová voda má nízkou hladinu tuku, sacharidů a kalorií. Marketingová tvrzení připisující obrovské zdravotní výhody kokosové vodě jsou z velké části neopodstatněná.

Kokosová voda 100ml – nutriční hodnoty

Energetická hodnota: 2 280 kJ / 545 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 130 g
Vláknina 0 g
Tuky
Čtěte také:  Éterické oleje pomáhají v boji proti nepříjemným projevům menopuazy

Skořápka – přírodní dřevo a řemeslný materiál

Kokosový domeček pro křečky a jiné malé hlodavce. Domeček z kokosového ořechu je z přírodního materiálu, proto ho může křeček hlodat dle libosti. 🙂 Skořápka může posloužit také jako ptačí budka.

Kokosový domeček pro zvířátka

Autor fotografie: hansbenn; zdroj fotografie: www.pixabay.com

Kosmetika a biokosmetika z kokosu

V oblasti kosmetiky se s kokosem setkáváme ve vůních, tělových mlécích a sprchových gelech.

Slouží nám jako základní kámen přírodní kosmetiky. Používá se do opalovacích krémů, ale jako samotný opalovací krém jej nepoužívejte. Jeho UV filtr na pokožku nestačí, tady doporučuji používat v kombinaci s malinovým olejem, který má SPF 20-50, podle kvality. Kokosový olej zastupuje hydrataci a stejně jako aloe vera zklidňuje podráždění.

K ochraně přirozené vrstvy při mytí se doporučují přírodní mýdla s kokosovým olejem. Pokožka totiž tvoří na svém povrchu tenký film, který ji chrání před volnými radikály, alergeny, špíně a nebezpečnými částicemi. Časté mytí tento film narušuje a právě kokosový olej tento proces nenarušuje.

Kokosový olej můžete použít k prevenci a ošetření akné nebo jako odličovač makeupu.

Kosmetika z kokosu

Autor fotografie: huyenxu94; zdroj fotografie: www.pixabay.com

Autor textu: Lucie Nováková; autor infografiky: Lucie Nováková




Mohlo by se vám líbit...