Jednoduché recepty na zdravé pomazánky

Pomazánky nemusí vždy znamenat nezdravé pochutiny servírované na chlebíčcích. Můžete si jednoduše připravit zdravé verze pomazánek, které vám ušetří spoustu kalorií, nezdravých tuků a ještě vám dodají dostatečný příjem bílkovin! Zdravými verzemi můžete pohostit návštěvu nebo si je dopřát na večeři.
V dnešním článku vám prozradíme tři jednoduché recepty na zdravé pomazánky. Pomazánky doporučujeme servírovat s kvalitním žitným nebo celozrnným pečivem nebo také s rýžovými chlebíčky. Tak se do toho pojďme pustit!
Vajíčková pomazánka
První si představíme recept na tradiční vajíčkovou pomazánku, kterou zná téměř každý. Oproti běžné však vynecháme majonézu.
Ingredience
- vejce 2 ks
- tvaroh 100 ks
- jarní cibulka
- hořčice 1 lžička
- pepř, sůl
Nejprve si uvařte vejce natvrdo, které následně rozmačkejte a smíchejte s tvarohem, nasekanou jarní cibulkou, pepřem, solí a lžičkou hořčice.
Uvidíte, že vám tato vajíčková pomazánka bude chutnat stejně jako tradiční a navíc budete mít dobrý pocit ze zdravé verze!
Šunková pomazánka
Jako druhou pomazánku si představíme tradiční pomazánku, kterou najdete téměř na každém obloženém chlebíčku. Jedná se o šunkovou pomazánku.
Ingredience
- tvaroh 100 g
- kuřecí šunka
- křen
- sůl, pepř
U šunkové pomazánky je postup ještě jednodušší. Stačí si pouze nakrájet šunku, smíchat ji s tvarohem, solí, pepřem a nastrouhaným křenem.
Řepová pomazánka
Nyní si dáme pauzu od pomazánek s tvarohem a podíváme se na poslední pomazánku, a to řepovou.
Ingredience
- předvařená řepa
- jogurt
- sůl, pepř
Nejprve si připravte řepu, kterou nastrouhejte najemno, smíchejte s pár lžícemi jogurtu, solí a pepřem a máte hotovo.
Tato pomazánka se skvěle hodí na toasty obalené ve vajíčku.
Autor a zdroj: Kateřina Malínková, Foto: Pixabay