V čem je zelená káva jiná

Zelená káva vs. pražená káva kávové boby
Zelená káva vs. pražená káva kávové boby

O zelené kávě obecně

Zelená káva je stále oblíběnější v komunitě zdravého životního stylu. Pravděpodobně jste již slyšeli o jeho bohaté nabídce rostlinných sloučenin podporujících zdraví.
Tento článek se podrobně zabývá zelenou kávou a jejími účinky, včetně jejích potenciálních výhod a rizik.

Boby zelené kávy jsou běžné kávové bory, které však nebyly praženy a zůstávají tak ve zcela syrovéem stavu. Extrakt z nich je oblíbený jako doplněk stravy, ale zelenou kávu lze zakoupit také v celozrnné formě a použít k výrobě horkého nápoje, podobně jako u pražené kávy.

Šálek se zelenou kávou má světle zelenou barvu a nechutná jak jste zvyklí u pražené kávy, jelikož má podstatně jemnější chuť.  Mnoho lidí by si ji spletlo s bylinkovým čajem. Chemický profil je zcela odlišný od pražené kávy, i když jejich původ je podobný.

Může se pochlubit velkým množstvím chlorogenových kyselin – sloučenin se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky, které mohou přinést mnoho zdravotních výhod .

Pražené kávové výrobky také obsahují malá množství kyseliny chlorogenové, ale většina z nich se během procesu pražení ztratí.

Možná rizika a nežádoucí účinky

Zelená káva je do značné míry bezpečná, ale může mít několik potenciálních rizik. Podobně jako pražená káva, zelená kávová zrna přirozeně obsahují kofein.

Ačkoli mírný příjem kofeinu je pravděpodobně bezpečný pro většinu zdravých lidí, příliš mnoho může vést k negativním příznakům, jako jsou úzkost, poruchy spánku a zvýšený krevní tlak (8 Důvěryhodný zdroj).

Jeden šálek (8g) černé nebo zelené kávy poskytuje zhruba 100 mg kofeinu, v závislosti na odrůdě a způsobu vaření.

Protože během procesu pražení může dojít ke ztrátě malého množství kofeinu, může zelená káva obsahovat o něco více kofeinu než černá – ale rozdíl je pravděpodobně zanedbatelný.

Čtěte také:  Břišní svaly a osm minut cvičení k jejich dokonalosti

Mezitím zelené doplňky kávy obvykle nabízejí 20–50 mg na tobolku, i když některé se během zpracování dekafeinují.

Pokud berete zelenou kávu v jakékoli formě, možná budete chtít zmírnit příjem, abyste se vyhnuli účinkům.
Může ovlivnit zdraví kostí

Dvouměsíční studie na zvířatech zjistila, že u myší, kterým byly podávány denní dávky extraktu zelené kávy, došlo ke značnému vyčerpání vápníku v jejich kostní tkáni.

Tyto výsledky naznačují, že dlouhodobý příjem zelených kávových doplňků může poškodit zdraví kostí.

To znamená, že je nutný lidský výzkum.

Mohlo by se vám líbit...