Vilda a Filda – udělejte si vlastní jogurt

Seznamte se s Vildou a Fildou, kluky ze severu. Řeč ale nebude o žádných statných mužích, ale jogurtových kulturách neboli nekončících jogurtech. Právě tyto dvě patří mezi nejznámější, i když severské národy jich znají mnohem více. Tyto tradiční fermentované výrobky mají v jídelníčku seveřanů své nezastupitelné místo a zařadit si jej velmi snadno mezi běžné potraviny můžete i vy.

Vilda a Filda jsou domácká jména pro kultury Villi a Filmjölk. Jejich konzistence není typická jogurtová, kterou všichni známe. Viili je hodně tahavý, připomíná něco mezi pudinkem želatinou. Filmjölk je o něco jemnější.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Viili vzniká mléčným kvašením a je podobný jiným finským fermentovaným mléčným výrobkům. Navíc obsahuje i plísňovou kulturu, která mu dodává typické aroma a vzhled. Lze jej používat jako každý jiný bílý jogurt – s ovocem, semínky, ovesnými vločkami, medem, kakaem nebo jakkoliv jinak máte rádi.

Filmjölk funguje na stejném principu jako Viili, je však malinko jemnější a tekutější. Když jej necháte stát delší dobu, ztuhne stejně jako Viili. Použít jej můžete jako základ pro různé dipy, do pomazánek nebo rovněž jako Viili.

Jak je doma vyrobit?

Nejdříve je potřeba si sehnat malé množství od každého z nich. Zkuste se optat kamarádů, známých, kolegů v práci… možná budete překvapeni, kdo vše je zná a možná i pravidelně konzumuje. Pokud neuspějete, hledejte na internetu.

Předpokládejme, že vzorek kultur už máme. Pro každou z nich si vyčleňte menší skleničku, kterou vymyjte horkou vodou a důkladně vysušte. Jednu až dvě lžičky kultury lžící rozmažte nejen dno, ale i na stěny. Vždy pracujte pouze plastovým nádobím, kovové údajně nesnášejí a postupně tak uhynou.

Nakonec do skleničky dolijte nejlépe plnotučné mléko pokojové teploty (stačí i krabicové). Skleničku uzavřete a nechte jogurty pracovat v pokojové teplotě – ve spíži nebo na lince v kuchyni. Při teplotě 18-20°C budete mít hotové Viili přibližně za 24 hodin, Filmjölk za 36. Při vyšší teplotě pracují kultury rychleji a opačně. V lednici vydrží uskladněné přibližně 2 týdny.

Čtěte také:  Síla ovesné kaše

Jak zajistit nekonečnost?

Až budete konzumovat, myslete i na příště a nechte si 1-2 lžičky na další fermentaci. Proces s pomazáním skleničky a dolitím mléka opakujte stále dokola, jogurty vydrží donekonečna. Pozor si dejte v létě, kdy opravdu pracují rychleji a když na ně zapomenete, mohou zkvasit.

Pro všechny případy si trošku od každého zamrazte. Jakmile nadejde čas k jejich použití, stačí je rozmrazit a další postup už znáte.

Autor: Martina Koutňáková, Foto: Pixabay.com




Mohlo by se vám líbit...