Znáte léčivé účinky žampiónu dvouvýtrusného?
ÚČINNÉ LÁTKY
Žampion dvouvýtrusý obsahuje až 90 % alfa glukanů, které vykazují výrazné imunostimulační vlastnosti. Dále obsahuje esenciální aminokyseliny, steroidy, nukleové kyseliny, vitamíny B a provitamín D 2, z minerálních látek vápník, draslík, sodík, fosfor, měď, zinek a mangan.
LÉČIVÉ ÚČINKY
Při pravidelné konzumaci vykazuje žampion široké spektrum léčivým účinků. Je vhodnou prevencí rakoviny prsu a prostaty, také brání zvětšování prostaty u mužů. Ideální je konzumace v kombinaci se zeleným čajem, katechiny a další polyfenoly v něm obsažené působí s látkami obsaženými v žampionu synergicky, násobí se jejich účinky. Preventivně působí i proti vzniku rakoviny tlustého střeva, podporuje rozvoj bifidobakterií. Žampion dvouvýtrusý také podporuje činnost ledvin, snižuje koncentraci kyseliny močové a udržuje kreatin v optimálních hodnotách. Bylo také zjištěno, že příznivě ovlivňuje alergie a astma, v populaci je stále vyšší výskyt těchto onemocnění a pravidelná konzumace žampionu se jeví jako účinná přírodní léčba těchto nepříjemných zdravotních problémů. Tato houba je považována a uznávána za vysoce funkční potravinu, brání vzniku oxidačního stresu v organismu, který je následně příčinou vzniku onkologických onemocnění, má také antimikrobiální a antiproliferativní vlastnosti. Také příznivě ovlivňuje rozvoj přirozené imunity, neboť zvyšuje aktivitu tzv. NK buněk (Natural killers – přirození zabijáci)
DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ
Doporučená denní dávka je 120 g houby v čerstvém stavu, v případě prášku ze sušených plodnic je doporučené dávkování šestkrát denně po 0,5 – 1 g v případě léčby některých onemocnění, preventivně je podáváno dvakrát denně 500 mg prášku, vhodné konzumovat 20 minut před jídlem.
POUŽITÍ V KUCHYNI
Žampion dvouvýtrusý má v kuchyni mnohostranné využití, výtečně chutná v polévkách, omáčkách, rizotu, omeletách, sekané, palačinkách, můžete s ním plnit masové kapsy, je z něj v kombinaci s hlívou ústřičnou také výborný guláš, široké možnosti má také ve studené kuchyni při přípravě salátů nebo pomazánek.
RECEPT:
Guláš ze žampionů, hlívy ústřičné a paprik
Na přípravu budete potřebovat 50 g sádla, 2 větší cibule, 250 g žampionů, 250 g hlívy ústřičné, 4 barevné papriky, 250 ml vývaru nebo 1/4 kostky masoxu, 1/8 l zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, 3 stroužky česneku, kávovou lžičku mletého kmínu, 3 kávové lžičky mleté sladké papriky. Postup přípravy: na másle osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené houby, koření, masox nebo vývar, podlijte vroucí vodou a duste na mírném ohni doměkka.Po 20 minutách přidejte nakrájené papriky. Nakonec přidejte utřený česnek a zalijte smetanou s rozšlehanou hladkou moukou, ještě chvíli provařte. Dobrý tip: podávejte tento výborný guláš s bramboráčky a křenem.
Vepřové řízky plněné žampiony
Na přípravu budete potřebovat 4 vepřové řízky, 4 plátky šunky, 200 g dušených žampionů, 4 vejce, 1 cibuli, pepř, sůl, hladkou mouku a strouhanku na obalení, olej na smažení, sůl, pepř. Postup přípravy: nakrájené a očištěné žampiony podusíme na pánvi 15 minut a přendejte do misky, na stejné pánvi udělejte míchaná vejce ze 2 kusů. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji, přidejte žampiony, osolte, opepřete, nakonec přidejte míchaná vejce a stáhněte z ohně. Naklepané řízky, rozkrojte ze 2 třetin, vložte do každého 1 plátek šunky a naplňte směsí ze žampionů a vajec, lehce osolte a obalte v trojobalu, řízky smažte na rozpáleném oleji do zlatova, vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Autor: Eva Sklenářová, Foto: Pixabay