Tajemství kakaa: pochoutka i lék
Kakao, nenápadná surovina s rozsáhlou historií užívání. Sladkým jídlům dodá příjemnou chuť, tělu zase prospěšné látky. Pravděpodobně máte kakao doma i vy a ani nevíte, jak všestranné využití má. Už Mayové a Aztékové znali jeho blahodárné účinky na lidské tělo. Čtěte dál a o jeho tajemství se dozvíte také!
Tajemství kakaa: pochoutka i lék
Do Evropy se kakao dostalo až ve středověku, ale už staří Mayové a Aztékové moc dobře věděli, jakým pokladem kakao je. Jeho konzumace ale v těchto dávných dobách byla dosti odlišná od té dnešní. Mléko a cukr v té době známé nebylo, a tak se nemůžeme bavit o kakau jako pochoutce. V té době totiž bylo příliš hořké. Kakao obsahuje flavonoidy, což jsou přírodní antioxidanty vyskytující se v rostlinách, které naše tělo přirozeně potřebuje. Dále v něm najdeme mnoho minerálů, a to železo, měď nebo také hořčík.
Pomocník v kuchyni i při léčení chorob
Každá správná hospodyňka někdy použila kakao. V pečení je skvělým pomocníkem, který dodá šmrnc každému dezertu. Bohužel, to, co běžně najdete v regálech obchodů, není pravé kakao. Běžné kakao je totiž smícháno s rafinovaným cukrem a dalšími aditivy, pravé kakao chutná jako pravá hořká čokoláda. Pokud tedy chcete konzumovat kakao za účelem léčení nejrůznějších problémů, kupte si to pravé kakao. Obecně platí zásada: čím hořčejší kakao, tím kvalitnější. Co vám tedy kakao pomůže vyřešit? Je skvělým bojovníkem proti srdečním chorobám a údajně snižuje riziko úmrtí na srdečně-cévní choroby či rakovinu. Dokáže vám také navodit pocit štěstí, jelikož stimuluje nervovou soustavu. Ne nadarmo se totiž čokoláda konzumuje při řešení životních trablí. Pomůže vám při péči o chrup, protože snižuje riziko vytvoření zubního kazu. Snižuje také krevní tlak a působí proti civilizačním chorobám. Taktéž se vyznačuje protizánětlivými účinky.
Konzumace kakaa
Jestliže se vám jeho všestranné účinky zamlouvají, rozhodně o jeho pravidelné konzumaci uvažujte. Zde je ale velmi důležité říct, že je nutné konzumovat to pravé kakao, které se vyznačuje svou velmi hořkou chutí. Kakao se řadí mezi takzvané superpotraviny a díky své široké škále prospěšných látek se řadí mezi nejkomplexnější potraviny planety.
Autor a zdroj: Adéla Převorová, Foto: Pixabay