Lepší imunita díky stravě
Rádi byste měli silnější imunitu a stali se tak více obranyschopní? Silnější imunita, lepší obranyschopnost a zdravé tělo je nyní hodně diskutované téma.
Bohužel to nefunguje tak, že díky následujícím tipům ohledně jídelníčku získáte silnou imunitu a obranyschopnost ze dne na den. Imunita je složitý systém, který si tvoříme během celého života, takže nemůžeme čekat rychlé výsledky. Je však důležité začít co nejdříve a postupně zvyšovat svou obranyschopnost.
Kvalitní strava
Kvalitní a vyvážený jídelníček by měl být alfou omegou při snaze zlepšit obranyschopnost těla.
Nečekejte, že zlepšíte svůj imunitní systém díky zpracovaným potravinám, které obsahují převážně nezdravé, rychlé a jednoduché cukry a rafinované tuky.
Váš jídelníček by se měl zakládat na kvalitních bílkovinách, komplexních sacharidech, zdravých tucích, dostatku vlákniny, zeleniny a ovoce.
- Bílkoviny mají pozitivní vliv na imunitní systém a měly by tvořit alespoň 25 % vašeho jídelníčku.
Bílkoviny můžete čerpat z masa, které by mělo být převážně s nízkým obsahem tuku. Jednat se může tedy o kuřecí, krůtí, hovězí. Dalším zdrojem bílkovin mohou být ryby a mořské plody. Dále také tvarohy, jogurty a jiné mléčné výrobky. Zapomenout nesmíme ani na vejce a vegetariánské zdroje bílkovin jako je tofu nebo tempeh.
- Nevynechávejte ani sacharidy, které jsou zdrojem energie.
Mezi sacharidy najdeme přílohy jako je rýže, brambory, luštěniny, kuskus, celozrnné výrobky, ovesné vločky a další přílohy.
- Tuky jsou zodpovědné za správné fungování hormonálního systému.
Mezi zdravé tuky řadíme avokádo, ořechy, kvalitní oleje a třeba také přepuštěné máslo ghí.
- Vláknina podporuje správné fungování střev a správné trávení. Imunitní systém je převážně právě ve střevech, proto hraje vláknina zásadní roli při sestavování jídelníčku.
Vlákninu najdeme v celozrnných výrobcích, ale také v zelenině a v ovoci.
- Zelenina a ovoce
V zelenině a ovoci najdeme nejen vlákninu, ale také spoustu vitamínů a minerálů, proto by měla být součástí každého pokrmu.
Autor textu: Kateřina Malínková; zdroj fotografie: pixabay.com