Proč má alobal jednu stranu lesklou a druhou matnou?

Pokud se podíváte doma do skříňky nebo šuplíku v kuchyni, pravděpodobně tam alobal najdete. Máme ho totiž po ruce všichni. Napadlo vás ale někdy, proč je jedna strana alobalu lesklá a druhá zase matná? Většina lidí to neví a dokonce ani netuší, jak alobal používat správně.

Jedna strana lesklá, druhá naopak matná. Proč?

Při pohledu na alobal si nelze nevšimnout, že je z každé strany jiný – na jedné straně krásně lesklý a hladký, na té druhé zase matný a hrubší. Napadá vás otázka, proč tomu tak je?

Za tento stav může samotná výroba alobalu. Alobal se vyrábí lisováním hliníkových plátů za pomoci opravdu velkého tlaku ocelových válců. Aby se ušetřil čas, místo i energie, lisují se vždy dva hliníkové pláty současně. Během vysokotlakého lisování je jedna strana v kontaktu s ocelovým válcem – tato strana je poté lesklá a hladká. Vnitřní strana, která se válce nedotýká, zůstává matná a má lehce hrubší povrch.

Liší se použití alobalu s ohledem na jednotlivé strany?

Využití alobalu v domácnosti je opravdu různorodé. Zpravidla do něho balíme potraviny, používáme ho při pečení nebo grilování. Také se dá použít i při čištění stříbrných předmětů.

Zamysleli jste se někdy nad tím, že alobal možná nepoužíváte správně? S ohledem na jeho rozdílné strany jsou totiž určité rozdíly v tom, jak a k čemu chcete alobal použít.

Měli byste vědět, že lesklá strana (logicky) lépe odráží světlo a teplo nežli ta matná. Matná strana světlo a teplo propouští. Co z toho plyne? Pokud chcete, aby potraviny zabalené do alobalu zůstaly déle teplé, zabalte je matnou stranou alobalu dovnitř. Naopak při pečení zabalte potraviny lesklou stranou ven a matnou dovnitř.

Čtěte také:  Česnek jako přírodní všelék

Existuje při použití alobalu nějaké omezení?

Alobal je všestranný pomocník a mít ho doma po ruce se určitě vyplatí. Existují ale nějaká omezení, na která bychom měli při jeho použití myslet?

Nedoporučuje se balit do alobalu balit příliš kyselé, slané nebo zásadité potraviny. Pozor si také dejte, aby nepřišel do styku s dalšími kovy, což by mohlo způsobit jeho korodování a zbarvení do černého odstínu.

Autor: Nikol, Foto: Pixabay.

Zdroj: Wikipedia

Mohlo by se vám líbit...