Vše, co byste měli vědět o sóje

Při bližším zkoumání najdeme pozitiva i negativa téměř u každé potraviny světa. Sója je v současnosti jednou z těch kontroverznějších potravin. V obecném povědomí sója platí spíše za tzv. „superpotravinu“, má však i své odpůrce, jejichž tábor narůstá. Pojďme se tedy sóje podívat na zoubek.

Co je sója?

Jedná se o luštěninu („sója luštinatá“) východoasijského původu. Nyní se však pěstuje po celém světě. Používá se k výrobě tradičních fermentovaných potravin, jako je sójová omáčka, miso, tempeh apod. Její nefermentované varianty známe často jako tofu (nefermentované) nebo nejrůznější náhražky mléčných produktů. Má tedy široké využití. Ze zjevných důvodů najdeme sóju, coby ekvivalent masných a mléčných výrobků, v jídelníčku mnoha veganů a vegetariánů. Často se ale sója objevuje i v mnoha jiných potravinách, zejména pečivu, mražených polotovarech. Proč? Sama o sobě je totiž relativně bez chuti, dobře ale na sebe váže chuť okolních látek. Je plná „zdravých“ tuků, proteinů, vlákniny a neobsahuje příliš mnoho karbohydrátů. Hlavně je ale levná a snadno dostupná, a výrobcům potravin se tak vyplatí.

Dejte si pozor na kvalitu a množství

Sója obsahuje phytoestrogeny, čili látky, které se strukturou podobají lidskému hormonu estrogenu, a mohou tedy mít vliv na naši hormonální aktivitu. Objem těchto látek obsažených v sóji je samozřejmě velice malý. Běžně nekonzumujeme takové množství sóji, které by mohlo mít na naši látkovou výměnu významný vliv. Výsledky odborných studií se však liší a v názorech na možnost ovlivňování lidského hormonálního systému látkami obsaženými v sóje zdaleka nepanuje jednoznačná shoda. Nemálo specialistů však podotýká, že jedinci trpící problémy se štítnou žlázou nebo zvýšeným množstvím estrogenů by se při konzumaci sójových výrobků přece jen měli mít na pozoru. Neměli by sóju přijímat v nepřiměřeně velkém množství a měli by věnovat zvýšenou pozornost při výběru konkrétních produktů.

Čtěte také:  Vyzkoušejte zázračné amazonské ovoce açai

Některé výzkumy ovšem ukazují, že pravidelná konzumace sóji může mít jisté ochranné účinky před některými typy rakoviny prsu a zároveň by mohla zmírňovat negativní průběh a dopady menopauzy.

Zdá se tedy, že zde není zásadní důvod se sóje vyhýbat, ba naopak, zařadit ji do jídelníčku může být zdraví velice prospěšné. Jde však o to, jakou sóju a jak často konzumujeme. Dodržujte proto několik následujících doporučení.

Volte sóju celou, organickou (non GMO – dlouhodobé účinky geneticky modifikovaných rostlin na lidské tělo dosud nejsou známy) a fermentovanou (tempeh, miso, edamam) jako Okinawané, statisticky nejdéle žijící lidé. Nefermentovaná verze totiž obsahuje phytáty, které se váží k minerálům v těle a obsahují některé potenciálně nebezpečné látky. Fermentace zpracuje sóju do lépe stravitelné podoby a navíc dodá „dobré“ bakterie – probiotika.

Vyhýbejte se sójovým náhražkám a polotovarům, jež prochází dlouhým procesem výroby, a jsou tedy často plné látek, které jíst nechcete (transmastné tuky apod.). Řeč je o sójových sýrech, zmrzlinách, burgerech..

Skutečných studií a výzkumů sóji vedených na lidech není mnoho, avšak ty, které k dispozici máme, naznačují, že kvalitní sója je zdraví spíše prospěšná. Pomáhá snižovat cholesterol, podílí se na boji proti některým rakovinám, zvyšuje odolnost kostí, chrání ledviny a zmírňuje symptomy menopauzy. Efekt na funkci štítné žlázy je pravděpodobně velmi malý, nicméně v tomto bodě se studie stále rozcházejí, jak již bylo řečeno výše.

Shrneme-li výsledky aktuálních průzkumů, můžeme říci, že budeme-li často konzumovat nekvalitní sójové produkty (obvykle jde o laciné náhražky mléčných a masových výrobků), jistým rizikům, zvláště pokud trpíme onemocněním štítné žlázy, se možná skutečně vystavujeme. Vybíráme-li ale naopak ke konzumaci sóju kvalitní, svému zdraví můžeme prospět.

Závěrem podotkněme následující. Nepodléhejte sójové mánii, jež se projevuje oběma směry – snahou sójou nahradit veškeré živočišné produkty, nebo se jí naopak vyhýbat jako čert kříži. Dodržujte zkrátka pestrý jídelníček složený z kvalitních surovin a řiďte se zdravým rozumem. Výsledky odborných studií se beztak mění takřka ze dne na den.

Čtěte také:  10 rad jak zatočit s kocovinou

 

Mohlo by se vám líbit...