Škodlivý lepek- mýtus, nebo podložená fakta?

O lepku a jeho působení se dnes mluví mnohem více, než kdykoliv předtím. Co je to vlastně lepek, a proč je v dnešní době tak aktuálním tématem?

Co je lepek?

Lepek je směsí dvou bílkovin (gladinu a gluteninu), které jsou obsaženy v obilninách a to především v pšenici, žitě a ječmenu. Lepek dodává těstu a následně také pečivu pružnost, díky čemuž se stal nedílnou součástí našeho pekařského průmyslu.

Proč se o něm tak mluví?

Když se podíváme o sto a více let zpět, je jasné, že za negativní působení lepku nemůže nikdo jiný, než my sami. V minulosti jej lidé přijímali v daleko menší míře, například chleba nebyl na jídelníčků každý den a sladké pečivo, jako třeba koláče byly vzácností. My je dnes ale máme k dispozici denně. U snídaně si pochutnáme na chlebu se šunkou a pro jistotu si uděláme ještě jeden na svačinu do práce, kdyby nás náhodou přepadl hlad ještě před obědem. K obědu si dáme těstoviny a na večeři si zajdeme s přáteli na pizzu a k tomu si dáme jedno pivo. Celé to zní jako ideální den, ale bohužel, všechny tyto potraviny v sobě mají vysoký obsah lepku (včetně piva). Když si tedy porovnáme příjem lepku ještě před sto lety a dnes, mnohonásobně přesahujeme tehdejší standart. K této změně v jídelníčku došlo během velmi krátké doby, což znamená, že naše tělo není tak extrémnímu příjmu lepku přizpůsobené. Nadměrná konzumace lepku může vyvolávat problémy se zažíváním, popřípadě únavu a řadu jiných dalších komplikací.

Proč nejíst lepek?

Jen po několika málo dnech držení bezlepkové diety se dostaví první pozitivní projevy. Ze dne na den zmizí chronická únava a budete mít energie na rozdávání. Lidé, kteří se rozhodli pro bezlepkovou dietu tvrdí, že jim jako zázrakem zmizely problémy se zažíváním a s tím spojené nepříjemnosti. Věděli jste také, že Andrey Murray a Novak Djokovič také nejí lepek? Oba tvrdí, že se cítí mnohem lépe jak psychicky, tak fyzicky.

Bezlepková dieta a krása

Vědeli jste, že omezení nebo úplné vyčlenění lepku z Vašeho jídelníčku Vám může pomoci s akné a exémy? Pokud jimi trpíte, za pokus to určitě stojí. Poslední obrovskou výhodou, kterou zmíním je viditelný úbytek váhy. Většina potravin obsahujících lepek je základem z mouky, tj. všechny druhy slaného pečiva a těstoviny. Dále koláče, buchty, dorty, sušenky, oplatky, částečně dokonce i čokoláda a některé uzeniny. Tím že příjem těchto potravin omezíte a nahradíte je zdravějšími variantami, rapidně snížíte příjem kalorií, což se projeví poklesnutím tělesné váhy. Zní to jako obyčejná tuctová dieta? Není. Lepek se totiž převážne ukládá v oblasti kolem břicha, což znamená, že pokud máte problémy shodit tuk právě v těchto partiích, bezlepková dieta je ideální právě pro Vás.

Vojtěch Skrzypek

Šéfredaktor, zakladatel Jenfit.cz

Mohlo by se vám líbit...