Nedostatek těchto látek může způsobit migrénu

Jak vzniká migréna?

Migréna je nepříjemná bolest hlavy, která se vyznačuje tím, že je vyčerpávající a často až nesnesitelná. Při migréně převažuje bolest v jedné z mozkových hemisfér a náchylní k ní jsou většinou lidé, kteří jsou emočně založení a ti z nás, kteří snáze podléhají stresu. 


Proč migréna vzniká?

Vznik migrény může být do značné míry ovlivněn dědičností. K silným bolestem hlavy mají predispozice častěji ženy. Svou roli může hrát také míra stresu, špatná životospráva a psychoemocionální pozadí jedince.

Špatná životospráva a absence některým důležitých látek v těle může vést k bolestem hlavy až čtyřikrát častějším oproti běžnému průměru. Dnes se podíváme na čtyři skupiny látek, které byste rozhodně měli (minimálně preventivně) zařadit do svého jídelníčku.


Kyselina listová a vitamín В12

Zvýšená podrážděnost, roztržitost, stres a vyústění v migrény jsou základními projevy nedostatku těchto látek. Pokud jde o kyselinu listovou, můžeme ji nalézt v potravinách jako špenát, mrkev, avokádo, chřest, červená řepa a další. Co se týká vitamínu B12, bohatě poslouží obyčejná vejce.

Čtěte také:  Červená řepa a 7 důvodů proč ji konzumovat


Měď a železo

Měď se v lidském těle podílí především na lepším využití cukrů. Nalézt jej můžeme například v ořeších, ovesných vločkách, droždí, malinách či houbách. Železo, jehož nedostatek se může projevovat jako silný pocit sklíčenosti spojený s migrénou, se vyskytuje třeba ve fazolích, kozím sýru či avokádu.


V
itamín В6

Deficit pyridoxinu – vitamínu B6 se může projevit celou řadu fyzických i psychických obtíží. K nejvážnějším z nich patří vznik oběhových onemocnění. Vitamín B6 je obsažen ve fazolích, játrech, čerstvém ovoci a také obilovinách.

Čtěte také:  Látky, které vám možná scházejí, a ani o tom nevíte


V
itamín D

Vitamín D, jehož význam je pro lidský organismus opravdu mimořádný, tělo dokáže produkovat pouze na základě slunečního záření. V zimě jsme proto odkázání na doplňování tohoto vitamínu prostřednictvím potravy. Většina populace na to však zapomíná, a nedostatkem vitamínu D riskuje zdravotní komplikace. Doplnit jej můžeme konzumací vaječných žloutků, některých druhů hub a především mořských ryb.

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...