Cibule v punčoše a chleba v utěrce? Rady a tipy, jak správně skladovat potraviny – II.díl.

Koupily jste maso do zásoby, ale nestihly ho spotřebovat? Vejcím se nevyhnutelně blíží datum spotřeby? Upéct bábovku a nasmažit řízky nemusí být jediným řešením, jak potraviny rychle zpracovat aby nepřišly vniveč. Přečtěte si babské rady i všeobecně známé tipy,  jak správně skladovat potraviny a buďte zase o něco moudřejší!

Tropické ovoce do lednice nepatří

Už v minulém díle jsme nastínili, že tropickému ovoci jako je mango, pomeranče, citrony, banány a jim podobným teploty pod 10°C nesvědčí. Proto byste jim měly vyhradit místo ve spíži nebo v míse určené pro ovoce. Tropické ovoce však není jedinou potravinou, která překvapivě ocení vyšší teploty než ty v lednici. Stejně na tom je třeba i cibule, lilek či cukety.

Cibuli budou slušet punčochy

Pokud už máte dost shnilé cibule a chcete, aby vám vydržela co nejdéle, rada je jednoduchá. Vezměte staré silonky, vložte do nich cibuli a mezi každou cibulí silonku zavažte tak, aby se cibule vzájemně nedotýkaly.  Posléze tuto cibulovou nudli pověste na tmavé místo – takto uskladněná cibule vám vydrží i několik měsíců.

Vejce ocení olejovou masáž

Blíží se konec minimální trvanlivosti vajec? Otřete jejich povrch hadříkem či ubrouskem namočeným v rostlinném oleji. Jejich trvanlivost se tak prodlouží až o jeden měsíc.

Koření jedině v kořenkách

Ať už jde o oregano, kmín nebo majoránku, koření velmi rychle ztrácí své aroma. Ideální jsou proto uzavřené skleněné kořenky, díky kterým koření provoní a ochutí připravované pokrmy se stejně velkou silou i za několik měsíců.

Plastové sáčky a pečivo? To nejde dohromady.

Necháváte pečivo zabalené v plastových sáčcích? Zkuste jej pro jednou zabalit do textilní utěrky, tak jako to dělávaly ještě naše babičky. Moc dobře totiž věděly proč – pečivo tak vydrží mnohem déle. Vhodným řešením je i chlebník.

Čtěte také:  Dejte si do nosu aneb jak využít aromaterapii

Ořechům bude nejlépe v lednici.

Žluknutí ořechů sice pro náš organismus není nijak nebezpečné, ovšem pro naše chuťové buňky už ano. Pochutnáte si na nich mnohem více, pokud je spíše než do spíže, umístíte do lednice, kde v uzavřené nádobě vydrží až jeden rok. K prodloužení trvanlivosti ořechů přispějete i tím, když je na sucho opražíte.  Nic se jim nestane ani v mrazničce.

Jak zabránit hnědnutí rozkrojeného ovoce?

Nakrájená jablka, banány, připravený ovocný salát… Vše vypadá tak lahodně, ovšem jen do té doby, než je ovoce ponecháno svému osudu. Přitom stačí pár kapek citronové šťávy, díky které si ovoce i zelenina uchová svou svěží barvu i do příštího dne.

Brambory v dokonalé symbióze s jablky

Také už se vám stalo, že jste sáhly do spíže pro brambory na nedělní oběd a… překvapily vás silně naklíčené brambory? A víte, že takové brambory mohou být pro člověka i silně jedovaté? Příště k nim přihoďte pár jablek. Uvidíte, že proces klíčení se zpomalí.

Mísu s ovocem pravidelně prohlížejte

Známe to pravděpodobně všichni  – pokud jeden kus ovoce chytí plíseň nebo začne hnít, okamžitě se hniloba začne šířit jako zákeřný virus i na další ovoce. Proto zběžně prohlížejte mísu s ovocem každý den a nahnilé kusy odstraňte zavčasu.

Jak na rajčata aneb jednou v lednici, podruhé v míse s ovocem.

Rajčata by mohla být kategorie téměř sama o sobě, protože v každém stádiu zralosti vyžadují jiné podmínky. Jestliže máte doma rajčata spíše narůžovělá než červená a chcete, aby dozrála rychleji, dejte je do mísy spolu s ovocem. Naopak, jestliže dosáhla stavu maximální zralosti, neprodleně patří do lednice. V mezistavu ocení suché a temné místo, kde budou umístěná tak, aby se vzájemně nedotýkala. Ideálním řešením jsou dřevěné bedýnky.

Čtěte také:  5 tipů na potraviny pro lesklé a zdravé vlasy

Nezpracované maso? Se solí žádná tragédie!

Nestihli jste zpracovat celou flákotu? Nezoufejte. Maso pořádně prosolte a uložte ho do lednice, ideálně s cibulí. Maso tak vydrží o něco déle, ale pozor – před jeho úpravou ho nezapomeňte pořádně opláchnout!

Obiloviny chraňte před škůdci

Mouka, rýže, vločky, těstoviny – všechny tyto potraviny ocení uzavíratelné nádoby namísto pouhých sáčků.  Nejenže lépe těsní a potraviny tak vydrží déle čerstvé, ale co je hlavní – nedostanou se do nich žádní škůdci.

 

A co vy, máte také své osvědčené tipy, rady a triky, jak se úspěšně poprat s plísní a hnilobou, dřív než se objeví? Nenechávejte si je pro sebe a podělte se o ně do komentářů! Ostatní čtenářky jistě uvítají vaše cenné zkušenosti.

Mohlo by se vám líbit...