Červená řepa a 7 důvodů proč ji konzumovat

Červená řepa je prevencí proti rakovině

Červená řepa je doslova zlatý důl pro naše zdraví. Nejen, že její konzumací získáváme potřebné denní živiny, je také plná vitamínů a antioxidačních látek, které dokáží snížit riziko výskytu mnoha onemocnění. Podívejme se společně podrobněji, co se v našem těle děje po konzumaci této lahodné zeleniny.


Snižuje krevní tlak

Červená řepa je bohatá na dusičnany, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý, což je sloučenina, která uvolňuje a rozšiřuje cévy, které proměňuje na superdálnici pro vaši okysličenou krev. To znamená, že krev lépe cirkuluje a tím se předchází vysokému krevnímu tlaku.

Studie z roku 2012 zjistila, že třinácti mužům, kteří vypili jednu sklenici řepné šťávy, se dočasně snížil jejich systolický krevní tlak v průměru o 4 až 5 bodů! Jiná studie zveřejněná v v roce 2008 zjistila, že lidé, kteří pili řepnou šťávu měli za 3 hodiny po konzumaci pokles krevního tlaku a nižší krevní srážlivosti. Lidé, kteří pili vodu, toto zlepšení nevykazovali.


Snižuje riziko onemocnění srdce

Červená řepa je také bohatá na rostlinný alkaloid betain, který stejně jako vitamín B kyseliny listové snižuje hladinu homocysteinu, který značně zvyšuje riziko srdečního poškození, či závažného srdečního onemocnění.


Budete vytrvalejší

A opět výborná zpráva pro sportovce. Červená řepa prokazatelně zlepšuje tělesný výkon a výdrž.

Pokud bychom se podívali na barvu moči některých profesionálních atletů, kteří se zrovna podrobují testu na přítomnost drog, dozajista by byla v mnoha případech karmínová (tmavě červená). Proč tomu tak je? Protože sportovci moc dobře vědí, že červená řepa může přinést lepší výsledky.

Jedna ze studií předkládá případ cyklistů, kteří ve vytrvalostním testu vydrželi po konzumaci řepné šťávy šlapat do pedálů o 15 % déle než jejich konkurenti.


Zlepšuje činnosti mozku

Oxid dusnatý uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, což zajišťuje lepší průtok krve do mozku, který pak dokáže lépe pracovat. Výzkumy ukázaly, že naše funkce vytvářet oxid dusnatý se s přibývajícím věkem snižuje. Tento nemilý úbytek tvorby se tedy dá zčásti kompenzovat konzumací červené řepy.

Čtěte také:  Muž, který zcela zasvětil svůj život pomoci druhým


Pomáhá játrům z těžkou prací

Játra fungují tak, že pročišťují krev, a tak do značné míry detoxikují naše tělo. Játrům můžeme pomoci, když začneme pravidelně konzumovat produkty z červené řepy. Výzkumy ukazují, že betain, aminokyselina nalezená v řepě (stejně jako špenát a quinoa), dokáže snížit množství tuku v játrech a zabránit jeho opětovnému hromadění.

Studie prováděná na zvířatech poukazuje na fakt, že krysy, které konzumovaly řepnou šťávu, měly větší množství detoxikačních enzymů v krvi. Studie zaměřená na lidi z cukrovkou zase mluví o snížené hladině cholesterolu a zmenšení jater.


Bojujte s chronickými onemocněními

Řepa je také bohatá na betalains, třídu silných antioxidantů a protizánětlivé látky, které bojují se záněty souvisejícími s chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, obezita a dokonce i rakovina.


Udělejte přítrž zažívacím obtížím

Jedním ze způsobů, jak porazit nesrovnalosti a zácpu, je jíst potraviny bohaté na vlákninu. Jeden šálek řepné šťávy představuje zhruba 4 g vlákniny, zejména nerozpustné vlákniny, která pomáhá snížit riziko zácpy a vzniku hemeroidů. Betain nalezený v řepě navíc také zlepšuje trávení.

Nelekejte se, pokud bude vaše moč a stolice zabarvená do červena 24 až 72 hodin po konzumaci řepy. Je to normální jev.

Autor textu: Vojtěch Novák; zdroj fotografie: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...